måndag 13 november 2023

The Caine Mutiny Court-Martial



Titel: The Caine Mutiny Court-Martial
Genre: Drama
Land: USA
År: 2023
Regi: William Friedkin
I rollerna: Kiefer Sutherland, Jason Clarke, Jake Lacy, Lance Reddick

Handling: Följer en sjöofficer som ställs inför rätta för myteri efter att ha tagit befälet från en fartygskapten som han kände agerade på ett instabilt sätt, vilket satte både fartyget och dess besättning i fara.

Omdöme: Ett myteri har skett på U.S.S. Caine och den efterföljande rättegången hålls i militärdomstol. Den åtalade är Maryk (Jake Lacy) som tog befälet från fartygskapten Queeg (Kiefer Sutherland) mitt under en cyklon. Maryks tilldelade försvarsadvokat Greenwald (Jason Clarke) har i uppgift att försöka bevisa att Queeg inte var kapabel att ha befälet över fartyget.


©Paramount/Republic Pictures

Ett rättegångsdrama från början till slut där både försvaret och åklagarsidan kallar diverse vittnen som förhörs i militärdomstolen ledd av kapten Blakely (Lance Reddick). Hade Maryk och de övriga ombord U.S.S. Caine rätt att ta över befälet och anklaga Queeg för att vara sinnessjuk? Queeg har trots allt tjänstgjort i över 20 år utan någon tidigare anmärkning och klarat av läkarundersökningar både innan och efter incidenten.


©Paramount/Republic Pictures

William Friedkin kom här att göra sin sista film innan han dog knappt en månad innan filmen hade premiär på Venedigs filmfestival. Han hade tidigare framgångsrikt gjort en nyversion på klassikern 12 Angry Men (1957) med 12 Angry Men (1997). I det fallet handlade det om en jury som försöker komma fram till ett beslut i en mordrättegång.


©Paramount/Republic Pictures

I en sån här film handlar det mesta om skådespelarna och det blir mycket dialog. Överlag sköter sig de flesta bra med inte minst Kiefer Sutherland och Jason Clarke som får dra det tyngsta lasset. Tycker förvisso Sutherland funkar bättre under den tidigare delen av rättegången när Queeg är i full kontroll. Här påminner han en hel del om sin far Donald Sutherland. Senare när Queeg pressas av Greenwald, är han fortfarande bra men känns inte lika övertygande som tidigare.


©Paramount/Republic Pictures

Filmen håller intresset uppe trots att i princip hela filmen utspelar sig i militärdomstolen. Möjligen blir det något upprepande efter ett tag, även om det är att vänta med ett rättegångsdrama. Det hela funkar som bäst så länge rättegången är balanserad när man känner att båda sidor kan ha rätt. När det sedan svänger åt ett håll förloras liksom överraskningsmomentet då det inte längre är något tvivel om vad utgången kommer bli.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar