torsdag 30 november 2023

In the Land of Saints and Sinners



Titel: In the Land of Saints and Sinners
Genre: Kriminalare/Action/Thriller
Land: Irland
År: 2023
Regi: Robert Lorenz
I rollerna: Liam Neeson, Kerry Condon, Jack Gleeson, Ciarán Hinds

Handling: I en avlägsen irländsk by tvingas en nedbruten Finbar kämpa för upprättelse efter en livstid av synder, men vilket pris är han villig att betala? I helgonens och syndarnas land kan vissa synder inte begravas.

Omdöme: Regi av amerikanen Robert Lorenz som tidigare hade regisserat Trouble with the Curve (2012) med Clint Eastwood och The Marksman (2021) med Liam Neeson. Annars mest framgångsrik som producent på över tio Clint Eastwood-regisserade filmer, däribland Mystic River (2003) och Million Dollar Baby (2004). Här har han återförenats med Liam Neeson i hans hemland Irland



©Facing East Entertainment

Året är 1974 och efter ett bombattentat utfört av ett par IRA-terrorister, ledda av Doireann McCann (Kerry Condon), flyr de från storstaden till en liten by för att ligga lågt ett tag. I den lilla byn bor Finbar Murphy (Liam Neeson) som är en änkling och åldrande kontraktsmördare. Han har precis dragit sig tillbaka efter ett sista jobb då han vill lämna över till den yngre förmågan i form av Kevin (Jack Gleeson) som plockats in av Finbars arbetsgivare Robert McQue (Colm Meaney). Men Finbar får inte dra sig tillbaka riktigt än eftersom hans och IRA-terroristernas vägar kommer att korsas i den lilla byn.



©Facing East Entertainment

Ett lite annat tempo än vad man kanske blivit van vid med Liam Neeson på äldre dar. Ett skönt miljöombyte där han går från mer actionbetonade Hollywood-filmer där han lägger på sin inte helt övertygande amerikansk-engelska. Här är det tillbaka till Irland och hans naturliga engelska, men även en något seriösare film istället för bara en massa action utan så mycket story.



©Facing East Entertainment

Skådeplatsen passar fint ute på den irländska landsbygden. Hela inramningen får sägas är lite småmysig och stämningen likaså. Finbar umgås ofta med den lokala polisen Vincent O'Shea (Ciarán Hinds) som är hans bästa vän i byn men som inte vet vad Finbar egentligen gör då han utger sig för att vara en bokhandlare. Vincent tar ofta med sig Finbar på en biltur och låter oss njuta av landskapet en stund.



©Facing East Entertainment

En film som bygger upp stämningen, visar vad Finbar är kapabel till och även får med den något mystiske ynglingen innan det är dags för konfrontationen med IRA-medlemmarna. Bland dem visar sig Doireann inte vara att leka med. Är det något filmen kunde gjort bättre så är det de sista fem minuterna då filmen lika gärna hade kunnat sluta några minuter tidigare. Allt som allt bättre än en hel del annat Liam Neeson medverkat i.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar