måndag 20 november 2023

Riceboy Sleeps



Titel: Riceboy Sleeps
Genre: Drama
Land: Kanada
År: 2022
Regi: Anthony Shim
I rollerna: Choi Seung-yoon, Ethan Hwang, Dohyun Noel Hwang, Anthony Shim

Handling: En koreansk ensamstående mamma uppfostrar sin unge son i Kanadas förorter under 90-talet fast besluten att ge honom ett bättre liv än det hon lämnade efter sig.

Omdöme: Året är 1990 när 30-åriga koreanskan So-young (Choi Seung-yoon) ensam uppfostrar sin 6-årige son Dong-hyun (Dohyun Noel Hwang) i en förort i Kanada. Hon har lämnat Sydkorea bakom sig efter det att barnets far dött. So-young arbetar hårt och försöker vara en bra mamma till pojken som börjar skolan. I skolan får lille Dong-hyun en del problem med de andra barnen. Han får nu även det västerländska namnet David efter att skolan rekommenderat ett namnbyte.


©Lonesome Heroes Productions

Tillvaron är inte lätt för en immigrant och ensamstående mor som So-young. Året är nu 1999 och den 15-årige David (Ethan Hwang) har växt upp till att bli en ganska vanlig västerländsk tonåring, även om han fortfarande har mammans österländska uppfostran. Han börjar bli mer nyfiken på sin pappa samtidigt som mamma So-young umgås med Simon (Anthony Shim) som hon känner skulle kunna vara en bra fadersfigur åt David.


©Lonesome Heroes Productions

Man känner att det är en högst personlig film av Anthony Shim som inte bara regisserat utan även skrivit manuset, producerat, klippt och spelar en biroll som Simon. Det är en semi-självbiografisk historia där han tagit inspiration från sin egen uppväxt med en ensamstående mamma som kom till Kanada från Sydkorea.


©Lonesome Heroes Productions

Oftast finstämt och det är svårt att inte känna för ensamstående mamman So-young som kämpar för att ge sin son en bättre framtid. Även sonens uppväxt som givetvis är allt annat än lätt då han som liten lär sig att stå upp för sig själv, något som hänger med honom i tonåren. Trots en god uppfostran och en älskande mor riskerar han att hamna snett. Saker och ting förändras för mor och son vilket medför att de bestämmer sig för att besöka sina rötter på den koreanska landsbygden.


©Lonesome Heroes Productions

Tycker filmen funkar bra fram till sista tredjedelen då mor och son besöker Korea. För även om filmen redan innan hade en dramatisk och gripande ton, blir det lite för deprimerande och utdraget under sista tredjedelen. Visst får de båda liksom ett avslut för att kunna gå vidare, i Davids fall att finna sin identitet. Men personligen funkar filmen bättre när den utspelar sig i Kanada.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar