fredag 3 november 2023

Dio: Dreamers Never Die



Titel: Dio: Dreamers Never Die
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2022
Regi: Don Argott & Demian Fenton

Handling: Dokumentären varvar intervjuer, arkivmaterial och nyinspelat material om hela Ronnie James Dios liv från debuten som sångare och trumpetare till tiden som sångare i Elf, Rainbow, Black Sabbath och slutligen det egna bandet Dio.

Omdöme: Efter att ha sett en del dokumentärer om rockband är känslan att rockmusiker ofta är autentiska, att det är något äkta med dem och att de älskar vad de gör. De är även musikaliskt begåvade och skriver sitt eget material vid sidan om att spela instrumenten och sjunga. Det blir oftast hjärtliga porträtt av dessa musiker och det är alltid trevligt att få veta mer om var de kommer ifrån och deras historia från okända till att hamna i blickfånget.


©BMG

Ronnie James Dio eller kort och gott Dio skulle komma att bli en av de mest omtyckta inom heavy metal. Han influerade och inspirerade även ett otal bandmedlemmar och band då han ses som en av de ledande sångarna och låtskrivarna som var med och skapade heavy metal-genren. Utan att vare sig vara en expert eller ett fan som skulle kunna rabbla upp låtar och band som många andra mer insatta, är det svårt att missa att han var en av de stora och respektera hans talang.


©BMG

Dokumentären tar oss igenom Dios liv från att han som liten pojke lärde sig spela trumpet till att han la trumpeten på hyllan och blev sångare som tonåring. Hur han tillsammans med ett par andra kortväxta unga män formade bandet som senare kom att heta Elf. Och hur det senare ledde till genombrott med bandet Rainbow, hur han ersatte Ozzy Osbourne i Black Sabbath och sedermera skapade sitt eget band Dio.


©BMG

Dio dog år 2010 så vi får endast ta del av arkivmaterial med honom, men de många musikerna, f.d. bandmedlemmar, hans fru och de som hade med honom att göra, inklusive skådespelaren Jack Black berättar om vilken bra människa han var och inspiration för inte bara dem utan miljontals fans runt om i världen.


©BMG

Något som blir tydligt under dokumentärens gång är att även om han drömde om att bli stor, var han inte intresserad av att ta genvägar. Andra må ha sett sin chans att bli kända med en hitsingel även om det inte var en låt de själva kunde stå för. Han kanske missade en chans att tjäna mer och bli mer känd snabbare, men i det långa loppet fick han göra det han älskade på sitt sätt och på sina villkor.


©BMG

Man skulle kunna likna honom och hans principfasthet vid en filmregissör som tror på sin vision och inte säljer sig till Hollywood. Istället fortsätter han att kämpa på för det han tror på. Det ska han ha all respekt för och det var också något som gjorde att han kunde göra det han älskade ända in i det sista.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 8.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar