lördag 11 november 2023

Fire with Fire



Titel: Fire with Fire
Genre: Drama/Romantik/Action
Land: USA/Kanada
År: 1986
Regi: Duncan Gibbins
I rollerna: Craig Sheffer, Virginia Madsen, Jon Polito, D.B. Sweeney

Handling: Pojkarna på en öppen anstalt inbjuds till en dans på en katolsk flickskola. Där blir Joe och Lisa kära, men deras fängelseliknande miljöer hindrar dem från att träffas.

Omdöme: Ah, ljuva 80-talet. För även om långt ifrån alla filmer från 80-talet var bra, har de allt som oftast något mysigt över sig och detta är inget undantag. Vi följer Joe Fisk (Craig Scheffer) som ska avtjäna ytterligare 9 månader på en öppen ungdomsanstalt.


©Paramount

En dag när Joe och andra från ungdomsanstalten är ute och springer i skogen, får Joe syn på en tjej i en liten damm. Tjejen i fråga är Lisa (Virginia Madsen) som håller på att fota sig själv flytande i dammen. Hon får syn på Joe innan han tvingas springa vidare.


©Paramount

För Joes del var det som en uppenbarelse att se Lisa flyta i vattnet i sin vita klänning. Hans vän misstänker att hon kan komma från den närliggande katolska flickskolan och att Joe borde glömma henne. Joe och Lisa kommer se varandra på nytt på en bio i stan. Rätt vad det är har flickskolan bjudit in pojkarna från ungdomsanstalten till en dans, något som får Lisa och Joe en chans att äntligen lära känna varandra.


©Paramount

Det är lite si och så med storyn får man säga. Men det är inte direkt helt korkat och som tur är funkar en del annat som gör det till en ganska trevlig film. Mycket är tack vare känslan som skapas, den där typiska avslappnade 80-tals känslan. Sedan när dansen drar igång är man såld då flera sköna 80-tals låtar dyker upp som inte bara Joe och Lisa dansar till och lär känna varandra utan även andra finner varandra.


©Paramount

En ung Virginia Madsen är trevlig att se i rollen som Lisa. Hade förvisso sett henne i en del andra roller under 80-talet men här sticker hon ut i en stor roll. Detsamma kan sägas om Craig Scheffer som tidigare hade setts i ett par 80-tals filmer och ibland har något i stil med Patrick Swayze. Sen får man inte glömma Joe Polito i rollen som Mr. Duchard. Han passar ganska bra som elaking som bossar över ungdomsanstalten.


©Paramount

Filmen funkar som bäst när Joe och Lisa försöker ta reda på vem den andra är och finna sätt att träffas och spendera tid med varandra. Det innebär drygt första timmen. Under den sista halvtimmen övergår filmen till att bli något lite annorlunda. Handlingen förflyttas till en stuga i skogen och det romantiska ungdomsdramat övergår lite överraskande till något mer actionfyllt. Intressant nog spelades dessa scener in på samma plats i Kanada som First Blood (1982) och en del av avslutningen får en faktiskt att tänka på en del scener där Rambo jagas vid klippan.

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar