lördag 25 november 2023

Afire



Titel: Roter Himmel / Afire
Genre: Drama
Land: Tyskland
År: 2023
Regi: Christian Petzold
I rollerna: Thomas Schubert, Paula Beer, Langston Uibel, Enno Trebs

Handling: Ett par vänner befinner sig i ett fritidshus vid Östersjön där känslorna går höga när den uttorkade skogen runt dem fattar eld.

Omdöme: Film av Christian Petzold vars tidigare filmer Yella (2007), Barbara (2012) och Transit (2018) hade setts. Filmer som har något men som i slutändan dock inte når ända fram. Tror det är en regissör som man antingen gillar och vars filmer tilltalar en eller som i mitt fall lämnar en del att önska. Något saknas helt enkelt för att filmerna ska funka.


©Schramm Film Koerner Weber Kaiser

Vännerna Leon (Thomas Schubert) och Felix (Langston Uibel) tar sig till Felix familjs fritidshus under sommaren. Tanken är att Leon ska skriva klart sitt manuskript till sin andra bok medan Felix ska jobba på sin portfolio till konstskolan. Vad de inte räknat med är att de inte kommer vara ensamma. Nadja (Paula Beer) har fått tillåtelse av Felix mamma att bo i fritidshuset över sommaren då hon jobbar som säsongsarbetare i den närliggande semesterorten som är välbesökt av turister under sommarmånaderna.


©Schramm Film Koerner Weber Kaiser

Medan Felix tar det hela med ro är Leon genast upprörd. Han behöver ju lugn och ro för att kunna koncentrera sig på sitt skrivande. Dessutom är han inte pigg på att ha "ryska" Nadja där, speciellt som hon håller honom vaken om nätterna med sin pojkvän, livräddaren Devid (Enno Trebs). Leon tvingas dock finna sig i att saker och ting inte är enligt hans önskemål.


©Schramm Film Koerner Weber Kaiser

Leon visar sig vara en väldigt självupptagen person. Han skyller det mesta på att arbetet med skrivandet gör honom upptagen och han skyller även det på sitt beteende gentemot de övriga. Vad som är värst är att han gång på gång får mer än bara signaler från Nadja att hon är intresserad av honom och vill spendera mer tid med honom. Frågan är om man någonsin varit så frustrerad med en karaktär som Leon. Han är inte bara självupptagen utan även tafatt då han inte verkar förstå både det ena och det andra runt honom. Man skulle vilja skaka honom eller ge han en örfil så att han hajar till.


©Schramm Film Koerner Weber Kaiser

Det är en film som har lite konstiga karaktärer där allt startar med Leon. Det är även dialog och interaktion mellan karaktärerna som inte känns helt naturlig. Något känns liksom off. Samtidigt finns något där som väntar på att komma fram och få filmen på rätt spår. En skogsbrand sprider sig i närheten och skapar en del oro, även om våra huvudkaraktärer är lugna då vinden inte pekar på att den ska komma till deras område. Sen har vi Nadjas försök till att få med sig Leon till diverse aktiviteter och tillfällen då de kan lära känna varandra, vilket han ständigt säger nej till korkad som han är.


©Schramm Film Koerner Weber Kaiser

Filmen, som är ett drama, har en del element av komedi och romantik. Problemet är att dessa inte kommer fram fullt ut. En del saker är lite underfundiga men blir aldrig riktigt roliga, snarare konstiga. Och de romantiska inslagen som är på gång kommer aldrig till skott p.g.a. Leons ständiga tafatthet. Han inser det ibland i efterhand men det blir inte direkt roligt utan snarare frustrerande och irriterande att se. Om detta och en del andra saker klickar för tittaren kan jag tänka mig att en del uppskattar filmen mer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar