fredag 17 november 2023

The Creator



Titel: The Creator
Genre: Sci-Fi/Action/Äventyr/Drama/Thriller
Land: USA
År: 2023
Regi: Gareth Edwards
I rollerna: John David Washington, Madeleine Yuna Voyles, Gemma Chan, Allison Janney, Ken Watanabe

Handling: Under ett krig mellan AI och människor sänds en före detta elitsoldat ut för att hitta ett hemligt vapen som kan användas för att avgöra kriget.

Omdöme: I framtiden har människan och AI hamnat i krig med varandra efter att AI detonerat ett kärnvapen i Los Angeles år 2055. Joshua (John David Washington) är en amerikansk elitsoldat som förlorade hela sin familj i Los Angeles. Istället har han börjat ett nytt liv i New Asia med sin kärlek Maya (Gemma Chan) som han väntar barn med. Men en amerikansk militäroperation sätter stopp för det när de letar efter Nirmata, den mystiska arkitekten bakom en ny avancerad AI.



©20th Century Studios

Eftersom Joshua känner till området där den amerikanska militären misstänker att Nirmata och AI-högkvarteret befinner sig, övertygas han att vara med och leda en ny militäroperation för att finna Nirmata och det nya AI-vapnet som hotar att utplåna mänskligheten. Det är också en chans för Joshua att återse Maya och möjligtvis få tillbaka hoppet.



©20th Century Studios

Det är skönt att kunna konstatera att filmen känns något gammaldags i genomförandet. I efterhand kan man läsa sig till att regissören Gareth Edwards valde att spela in scenerna på plats istället för att använda sig av green screen och studio. På så vis känns det mer äkta och så kan man lägga på effekterna i efterhand. Känns mer naturligt än om allt bara är cgi-effekter. Till stor del är det så här man ska gå tillväga för att ge filmen det rätta utseendet och inte bli onaturlig.



©20th Century Studios

Under filmens gång känns det som lite av en blandning mellan Blade Runner (1982), Star Wars (1977) och en del Christopher Nolan-filmer, kanske också för att Hans Zimmer står för musiken. Utöver dessa inslag har den något eget. Gareth Edwards gjorde för övrigt Star Wars-filmen Rogue One (2016) och var ett fan av Star Wars (1977) när han växte upp, så det är kanske inte så konstigt att den influensen avspeglar sig i filmen.



©20th Century Studios

Något som är tydligt är att John David Washington, som tidigare bl.a. hade huvudrollen i Tenet (2020), inte har vad som krävs för att bära en film. Lite för lättviktig och medelmåttig som skådespelare. Å andra sidan hellre det än någon man stör sig på som tar över en film i negativ bemärkelse. Det är inte heller en film där skådespelarna är viktigast utan det är filmens stämning, fotot som ger äkta filmkänsla och sci-fi elementen som inte förstörs av undermåliga effekter.



©20th Century Studios

Till stor del uppskattas filmen. Det må inte vara en direkt originell sci-fi historia då man sett liknande förr, men den skapar något man bryr sig om och vill fortsätta titta på. Vad som till slut sänker filmen en aning är sista 20-30 minuterna, inte minst runt rymdstationen/rymdfarkosten Nomad. Här blir filmen något för tillrättalagd och dessutom känns det lite stressat när man ska få upplösningen. Synd då resten av filmen innan dess funkar bättre, även om den inte gör bort sig. Speciellt värd att se för att det är ett gott hantverk av en regissör som bryr sig om genren.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar