onsdag 8 november 2023

Dossier K.



Titel: Dossier K.
Genre: Kriminaldrama/Action
Land: Belgien/Holland
År: 2009
Regi: Jan Verheyen
I rollerna: Koen De Bouw, Werner De Smedt, Blerim Destani, Hilde De Baerdemaeker

Handling: Vincke och Verstuyft jobbar hos Antwerpen-polisen. De arbetar med att sätta åt den albanska maffian och även ordna med problem på egna avdelningen.

Omdöme: Denna den andra filmen om poliserna Vincke och Verstuyft bygger på den åttonde boken av författaren Jef Geeraerts. Den första filmen De zaak Alzheimer / The Memory of a Killer (2003) byggde på den andra boken medan den tredje filmen Het tweede gelaat / Control (2017) byggde på den femte boken.


©Eyeworks

En uppgörelse inom Antwerpens kriminella undre värld ser en äldre man bli avrättad på en parkering. Eric Vincke (Koen De Bouw) och Freddy Verstuyft (Werner De Smedt) sätts på fallet och utredningen pekar tidigt mot den albanska maffian. Men när de vill arrestera en av de misstänkta för dödsskjutningen, visar det sig att en annan avdelning redan jobbar med att försöka sätta dit den albanska maffian.


©Eyeworks

Samtidigt som Vincke och Verstuyft känner sig motarbetade från de egna leden, blir fallet desto mer personligt. Av okänd anledning förekommer Vinckes namn i utredningen och sonen till den mördade mannen på parkeringen har kommit för att hämnas sin far. Ett krig i den kriminella undre världen med poliserna mellan dem är ett faktum och ingen kan känna sig säker.


©Eyeworks

Det är något lite småtrevligt med europeiska polisfilmer, kriminalare och thrillers då de europeiska miljöerna ofta gör sig bra. Just denna film visar väl inte upp så mycket av stadsmiljön vilket är lite synd. Det är också mer av en actionbetonad kriminalare än efterföljande Het tweede gelaat / Control (2017) som var mer av en thriller och en jakt på en seriemördare med flera misstänkta. Det är nog bara bra att de skiljer sig åt och inte blir upprepande.


©Eyeworks

Även om det inte är något direkt speciellt med filmen har den tillräckligt på gång och är tillräckligt välgjord för att funka. Varken det bästa eller sämsta man sett och det räcker gott så. Det finns väl inte så många överraskningsmoment i själva uppgörelsen mellan albanerna, däremot blir det mer som kommer fram i polisens egna led vilket gör att det inte bara blir en kriminalare utan djup. Trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar