onsdag 29 november 2023

The Game



Titel: A játszma / The Game
Genre: Drama/Thriller
Land: Ungern
År: 2022
Regi: Péter Fazakas
I rollerna: Zsolt Nagy, Viktória Staub, János Kulka, Gabriella Hámori

Handling: Under det kalla kriget börjar den ungerska underrättelsetjänsten en farligare statlig övervakningslek än någonsin tidigare.

Omdöme: Det är början av 1960-talet och det kalla kriget är i högsta grad en del av det kommunistiska Ungern. Chefen för den ungerska underrättelsetjänsten ska snart utnämna en efterträdare då han fått en befordran som ska ta honom till KGB i Moskva. När det visar sig att en f.d. kollega vid namn Markó Pál (János Kulka) uppmärksammats i rysk kommunistpropaganda, misstänks det att det kan vara starten på något större planerat med honom i centrum.


©Film Positive Productions

András Jung (Zsolt Nagy) är övertygad om att han kommer få befordringen om han ror i hamn övervakningen av Markó Pál och avslöjar vad han har i görningen. De båda känner varandra sedan tidigare då Markó var något av en mentor åt András. Det finns dock en till personlig koppling mellan dem då András misstänker att Markó skyller sin frus död på András. Därför är András övertygad om att Markó på något sätt vill hämnas, men han har ingen aning vad Markó, som fick en stroke efter sin frus död, kan ha planerat.


©Film Positive Productions

András Jung och hans fru tillika underrättelseagenten Éva (Gabriella Hámori) sköter övervakningsoperationen där de väljer att rekrytera den unga Abigél Monori (Viktória Staub). Abigél är dotter till en god vän till Markó som dött. Tanken är att plantera henne hos Markó då han erbjudit henne ett rum hos honom så att hon kan påbörja sina universitetsstudier i Budapest. På så vis kan Abigél agera som mullvad och rapportera all information hon kommer över till underrättelsetjänsten.


©Film Positive Productions

Det får erkännas att filmen till en början inte direkt fångar mitt intresse där det mest verkar kunna bli ett småtrist kostymdrama i 60-talets Budapest. Men det visar sig vara en film man inte ska ge upp på i första taget. Den lite trevande inledningen gör att filmen behöver ett tag på sig att bli varm i kläderna. När övervakningsleken till slut kommer igång visar det sig bli en trevlig spionhistoria som bara blir bättre och bättre.


©Film Positive Productions

Det tar alltså en stund för filmen att komma igång och hamna rätt. Lite synd kan tyckas då man gärna vill bli indragen med en gång. Är dock glad att filmen gavs en extra chans då det längre fram blir gott om vändningar och trevligheter i historien vilket gör detta till en bra spionfilm. De fyra huvudpersonerna kommer samtliga bli delaktiga i en katt och råtta-lek där man inte kan veta vad som är sanning och vem man kan lita på.


©Film Positive Productions

Filmen, som visar sig vara en uppföljare till The Exam (2011), känns välgjord med inte minst produktionsdesignen. Det är även ett bra manus som får det att kittla till ju längre in man kommer. Något som är bra är att det inte kommer en massa vändningar med en gång då det skulle kunna bli för mycket och även för genomskinligt vad poängen till slut visar sig vara. Nu är det en övervakningsoperation från kalla kriget som skulle kunna liknas lite vid tyska Oscarsvinnaren The Lives of Others (2006) och med en del twists under andra halvan som funkar fint.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar