tisdag 7 november 2023

Friedkin Uncut



Titel: Friedkin Uncut
Genre: Dokumentär
Land: Italien
År: 2018
Regi: Francesco Zippel

Handling: William Friedkin, som ligger bakom kultklassiker som "Exorcisten" och "The French Connection", öppnar för första gången upp om de teman och berättelser som har påverkat hans liv och hans konstnärliga karriär. Med en stjärnspäckad vänskapskrets, med bland andra Francis Ford Coppola och Quentin Tarantino, bjuds vi på anekdoter och historier om regissören och filmerna.

Omdöme: Med filmer som The French Connection (1971), The Exorcist (1973), Sorcerer (1977) och To Live and Die in L.A. (1985) är William Friedkin en intressant regissör. Denna dokumentär om och med honom visar sig också vara högintressant då man med hans egna ord får en bättre förståelse för honom som person och bakgrunden till hur hans mest kända filmer kom att göras.


©Quoiat Films

Vid sidan om Friedkin själv dyker en rad branschfolk upp, främst sådana som samarbetat med honom både framför och bakom kameran för att berätta om hans teknik och vision. Det är en ocensurerad och ofiltrerad titt på en man som inte har några filter. Han säger det han tycker och tänker vilket nog kan dela folk i två läger. Vissa kan bli stötta av språket han använder, men samtidigt är det lite hans stil som speglar filmerna han gjort. Filmer som haft en realistisk, nästan dokumentär stil över sig.


©Quoiat Films

Han berättar bl.a. att han inledde med att göra dokumentärer och att det var Costa-Gavras Oscarsvinnande film Z (1969) som fick honom att inse att det gick att göra den typen av film filmad i dokumentär stil. Detta använde han sedan på sin Oscarsvinnande film The French Connection (1971) som för övrigt byggde på verkliga händelser och personer som han ville berätta om. Med sin nästa film The Exorcist (1973) skapade han en typ av skräck som tog världen med storm, som byggde upp en verklighet kring ondskan och fick en att bli engagerad med karaktärerna.


©Quoiat Films

Det är en dokumentär fylld med guldkorn som Friedkin och de övriga delar med sig av. Det är precis vad en sån här dokumentär ska bjuda på när det kommer till en regissör. Man vill veta mer om personen i fråga, men även om bakgrunden till filmerna, roliga incidenter som skedde, hur filmerna togs emot osv. Hans filmer väckte uppmärksamhet och även om han kunde kritiseras utifrån var han omtyckt och hyllad av de som jobbade med honom och förstod hans ibland lite oortodoxa metoder. Uppenbarligen hade de allt som oftast rätt effekt för att få ut det mesta och skapa ett par riktiga klassiker.


©Quoiat Films

En invändning man kan ha på dokumentären är att det inte används någon som helst informativ text som visar vem som intervjuas. För det mesta känner man igen regissörerna och skådespelarna eller så kan man gissa sig fram till det eftersom de ibland nämns. Francis Ford Coppola, Quentin Tarantino, Matthew McConaughey och Willem Dafoe är bland de mer kända som intervjuas och känns igen, men en del av de övriga är desto knepigare. Inget som sänker dokumentären men ändå noterbart.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5 alt. 8.0
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar