tisdag 21 november 2023

The Eight Mountains



Titel: Le otto montagne / The Eight Mountains / De åtta bergen
Genre: Drama
Land: Italien/Belgien/Frankrike
År: 2022
Regi: Felix van Groeningen & Charlotte Vandermeersch
I rollerna: Luca Marinelli, Alessandro Borghi, Elena Lietti, Filippo Timi

Handling: Pietro växer upp i Turin men tillbringar somrarna i bergsbyn vid Monte Rosa där Bruno bor. Pietros föräldrar är bundna av sina arbeten i Turin men lever ständigt med en längtan till naturen och bergen; Bruno växer upp i en familj av bönder och hans liv är tidigt utstakat. Trots alla olikheter och det tidvis långa avståndet mellan dem både psykiskt och fysiskt består vänskapen mellan de båda, med kärleken till naturen och bergen och en delad barndom som förenande kraft.

Omdöme: Sommaren 1984 är första gången 12-årige Pietro (Lupo Barbiero) lämnar storstaden Turin för att spendera sommaren i bergen i nordvästra Italien nära schweiziska gränsen. Där spenderar han sommaren med sin mamma Francesca (Elena Lietti) medan pappa Giovanni (Filippo Timi) stannar i Turin där han jobbar som ingenjör på ett stort företag.


©Wildside/Pyramide Productions

Det är under sommaren i bergen som Pietro för första gången träffar jämnårige Bruno (Cristiano Sassella), en pojke som är född och uppvuxen här. Han hjälper till med sysslorna på gården tillsammans med sina farbröder och faster samtidigt som hans far är iväg och jobbar på byggen. Bruno vet inget annat, detta är hans värld och planen är att hans farbröder ska lära honom att göra ost.


©Wildside/Pyramide Productions

När Pietros pappa väl kommer på besök är det enda han vill göra att ge sig ut på vandring och bestigning av bergen. Han tar med sig Pietro och snart är även Bruno med dem. Pietro och Bruno blir bästa vänner och planer finns på att Bruno ska följa med Pietros familj till Turin för att gå i skolan där. Det blir vändpunkten på deras vänskap då omständigheter gör att de förlorar kontakten ända tills de är vuxna.


©Wildside/Pyramide Productions

Det kommer ta runt 15 år innan de nu 31-åriga Pietro (Luca Marinelli) och Bruno (Alessandro Borghi) kommer återuppta vänskapen. En vänskap som blir om än starkare när de bestämmer sig för att bygga ett sommarhus i bergen. Medan Bruno funnit sin plats i bergen letar Pietro vidare och försöker finna sig själv och sin plats. En sak består dock och det är vänskapen dem emellan.


©Wildside/Pyramide Productions

En finstämd film det här som tar med en på en resa för två pojkar som växer upp och fortsätter vara vänner i vått och torrt. Skönt nog utvecklar sig inte historien till något i stil med Brokeback Mountain (2005) då inga sådana inslag eller undertoner finns att hitta. Istället är det en film om två bästisar som glider ifrån varandra bara för att åter finna varandra och finnas där för varandra som vuxna.


©Wildside/Pyramide Productions

Filmen, som bygger på en bok av Paolo Cognetti, regisseras av belgiska paret Felix van Groeningen och Charlotte Vandermeersch som tidigare bl.a. gjort fina Beautiful Boy (2018). Det är en film där bergen och det lugnare livet i naturen blir den centrala punkten för historien. Där de två vännernas kärlek för platsen gör att världen runt dem blir sekundär. För även om Pietro kommer från storstaden och reser när han blir vuxen, har de båda vännerna alltid sin plats i bergen, inte minst stugan de bygger.


©Wildside/Pyramide Productions

Den nästan 2.30 långa filmen avverkar de tidiga åren och tonåren under filmens första trekvart. Tycker gott att man kunde spenderat lite mer tid med dem under den här perioden. Filmen har även en liten dipp runt halvvägs in. Inte så det blir dåligt men i och med att de båda börjar förlora sig själva står filmen och stampar på samma plats lite för mycket. Den tar sig dock igen när allt är sagt och gjort för att bjuda på en fin och smått gripande historia om vänskapen mellan Pietro och Bruno med deras gemensamma kärlek för platsen uppe i bergen.


©Wildside/Pyramide Productions

Avslutningsvis en notering om två viktiga ingredienser som skapar en nästan poetisk stämning. Det ena är fotot som fångar platsen och bergen som omgärdar dem på ett väldigt smakfullt sätt. Man har valt det "gamla" 4:3 formatet vilket känns helt rätt med tanke på att man på så vis fångar bergen i varje bildruta. Det andra är musiken som påminner en del om Bob Dylan men är i själva verket svensken Daniel Norgren vars låtar passar väldigt bra till hela inramningen där i bergen.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar