måndag 27 november 2023

A Million Miles Away



Titel: A Million Miles Away
Genre: Drama
Land: USA
År: 2023
Regi: Alejandra Márquez Abella
I rollerna: Michael Peña, Rosa Salazar, Julio Cesar Cedillo, Garret Dillahunt

Handling: Biografi om José Hernández som gjorde den otroliga resan från att arbeta som bonde till att bli astronaut. José växte upp i en familj av bönder, och lyckades med hjälp av stipendium utbilda sig till ingenjör. Han sökte och blev nekad intagning till astronautprogrammet hos NASA 11 gånger innan han till slut blev antagen.

Omdöme: Baserat på en sann historia där vi följer pojken José Hernández (Juan Pablo Monterrubio) då han år 1969 kommer till USA från Mexiko med sina föräldrar och syskon. Föräldrarna vill ge sina barn en bättre framtid och jobbar på gårdarna och fälten i Kalifornien. Barnen hjälper till men går även i skolan. José visar sig tidigt vara begåvad och uppmuntras av sin lärarinna att satsa på en akademisk utbildning, något som får föräldrarna att tänka om.


©Amazon MGM Studios

Åren går och den nu vuxne José (Michael Peña) har utbildat sig till ingenjör. Drömmen han haft sedan barnsben är given. Han vill bli astronaut. Det är givetvis bra att ha drömmar och sikta högt och det är svårt att sikta så mycket högre. Med tanke på hans bakgrund kan det tyckas vara en omöjlig dröm, men José är inte den som ger upp i första taget och under tiden som han jobbar på ett laboratorium ansöker han till NASA bara för att gång på gång få nej.


©Amazon MGM Studios

Samtidigt som José kämpar på och börjar bli en erkänt duktig ingenjör, träffar han sin stora kärlek Adela (Rosa Salazar). Adela drömmer om att äga sin egen mexikanska restaurang och laga traditionella rätter från hemlandet. Hon stöttar dock José till 100% och hjälper honom att försöka uppfylla sin dröm. För att ha en chans måste han utvecklas och lära sig kunskaper som kommer göra att han kan sticka ut från mängden bland de tusentals sökande till NASA:s astronautprogram.


©Amazon MGM Studios

En inspirerande historia som visar hur man kan sikta mot stjärnorna och faktiskt nå ända fram. Även om man har alla förutsättningar och jobbar extremt hårt finns inga garantier att man får chansen. Men chanserna ökar givetvis om du gör de rätta sakerna, jobbar hårt och inte ger upp. Sen krävs talang och José är uppenbarligen en naturbegåvning vilket givetvis hjälper.


©Amazon MGM Studios

Filmens kanske bästa egenskap är relationen mellan José och Adela. Det är något oskyldigt över deras möten och hur de måste dejta under hennes familjs uppsikt då Adelas far strikt håller på traditioner. Rosa Salazar i rollen som Adela påminner kul nog om en latinoversion av Marisa Tomei. Hon har samma naturliga utstrålning, värme och ett leende som smittar av sig.


©Amazon MGM Studios

Filmen är inte riktigt så sockersöt som förväntat vilket är positivt. Den tar även upp en del sorgligare stunder i José resa, men främst är det alltså en inspirerande resa vi tas med på där Adela både lyfter honom och tar ner honom på jorden. Något som saknas är väl att en del saker lämnas oförklarade som hade kunnat hjälpa en att förstå hur resan gick till. Små detaljer som kan göra skillnad då det nu förenklas en del, något som gör att man mer skrapar på ytan istället för att göra ett riktigt ingående porträtt av vad som krävs.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar