söndag 12 november 2023

The Killer



Titel: The Killer
Genre: Thriller
Land: USA
År: 2023
Regi: David Fincher
I rollerna: Michael Fassbender, Tilda Swinton, Charles Parnell, Arliss Howard

Handling: En professionell lönnmördare förlorar sig i en verklighet där ingen går att lita på.

Omdöme: En lönnmördare (Michael Fassbender), som använder flera olika alias, har fått ett kontrakt som tagit honom till Paris. Där väntar han tålmodigt på att hans måltavla ska dyka upp. Han väntar i byggnaden mitt emot och går igenom sina rutiner och regler som han satt upp för att hela tiden vara på alerten och förberedd när det väl gäller. Väntan kan bli lång så det gäller att hålla sig till planen och inte improvisera, det är nämligen då saker och ting oftast går snett.


©Netflix

Filmen presenteras i kapitelform där vi följer lönnmördaren som tar sig från Paris till USA och Dominikanska republiken. Hans yrke är något han gärna håller separerat från sitt privatliv. Men något går snett och för att skydda sig själv och sin älskade tvingas han använda sina färdigheter för att leta upp de som ligger bakom. Han måste även hålla sig undan myndigheterna genom sina falska identiteter när han reser, hyr bilar osv.


©Netflix

David Fincher lär ha haft det som ett passionsprojekt att göra film av den franska tecknade serien "The Killer" som filmen baseras på. Efter att ha pratat om projektet med Michael Fassbender och insett hur mycket han brann för det hela, bestämde man sig för att göra filmen tillsammans. Manuset skrevs av Andrew Kevin Walker som en gång i tiden skrev manuset till Finchers klassiker Se7en (1995).


©Netflix

Skulle nästan vilja säga att 90% eller åtminstone 80% av dialogen är Michael Fassbenders berättarröst då allt är sett ur lönnmördarens ögon. Det blir helt enkelt en resa in i lönnmördarens psyke, förberedelser och tillvägagångssätt. Inte så intensivt eller actionladdat förutom på sina håll utan snarare en metodisk titt på vad som krävs för att lönnmördaren ska kunna vara så effektiv som möjligt.


©Netflix

Eftersom filmen bygger på en serietidning, skulle man kunna tro att det blir en flashig och cool film med högt tempo, en massa action och stunts. Så är inte riktigt fallet. Det är ganska nedtonat med tanke på att det bygger på en serietidning. Däremot är väl inte allt helt trovärdigt vilket man enklare köper med tanke på att det inte är verklighetsbaserat eller liknande. Verklighetstroget men där mördaren har tillgång till allt han behöver, olika identiteter, vapen osv. som om han vore en hemlig internationell agent, typ James Bond.


©Netflix

Även om filmen aldrig känns direkt spektakulär visar den att mördaren menar allvar när han letar upp de som orsakat problem i hans privatliv. Berättarrösten funkar bra då det annars hade varit svårt att få grepp om huvudpersonen och en del av handlingen. Ändå intressant att så pass mycket av dialogen alltså används till berättarrösten. De olika kapitlen funkar nästan som nivåer i ett spel som mördaren måste klara av innan han fortsätter till nästa. Själva epilogen är något svag då man känner att man hade velat få ut lite mer av slutet, men sammantaget är filmen inte alls tokig och hamnar på mellan en stark trea och svag fyra.

3 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar