onsdag 15 november 2023

Upon Entry



Titel: La llegada / Upon Entry
Genre: Drama
Land: Spanien
År: 2022
Regi: Alejandro Rojas & Juan Sebastián Vasquez
I rollerna: Alberto Ammann, Bruna Cusí, Laura Gómez, Ben Temple

Handling: Ett par flaggas av en gränsagent vid inresa till USA och tvingas utstå ett ingående förhör som granskar deras liv.

Omdöme: Ett par, Diego (Alberto Ammann) och Elena (Bruna Cusí), ankommer till New York med flyg från Spanien. De har mellanlandning i New York innan de ska vidare med ett annat flyg till Miami. Där ska de börja sitt nya liv eftersom de tilldelats green card via ett visumlotteri. Men när de kontrolleras vid passkontrollen, plockas de åt sidan. Utan att veta vad det handlar om blir de tagna till en vänthall där de får vänta på sin tur. Allt medan de håller på att missa sitt nästa flyg.


©Zabriskie Films

Vad som följer är ett förhör som kommer gräva djupt i deras liv och förhållande, något som gör de båda nervösa och osäkra på vad det är som händer. I synnerhet Diego uppvisar nervositet. Det kommer också visa sig att han är huvudanledningen till varför de blir förhörda. Finns det något han döljer för myndigheterna och för sin partner?


©Zabriskie Films

En intressant idé som i princip kan hända vem som helst som blir utsatt för en extra kontroll vid inresa till USA. I det här fallet handlar det om ett par som ska flytta dit vilket så klart medför en automatisk kontroll, även om de redan gått igenom liknande intervjuer hemma i Spanien. Detta blir dock mer personligt och enligt förhörsledarna har det inkommit nya uppgifter som gör dem extra misstänksamma.


©Zabriskie Films

Något som blir uppenbart är att alla paret har att göra med vid gränskontrollen har en något nedlåtande attityd gentemot dem. Det är tonen i sättet de pratar som inte känns helt ok. Vet inte om det är så de faktiskt uppträder eller om det är ett sätt att förstärka obehagskänslan för paret. Förmodligen det sistnämnda då en vänligare eller åtminstone mer informativ kommunikation med paret hade varit att föredra.


©Zabriskie Films

Alberto Ammann och Bruna Cusí som paret visar båda upp känslorna de går igenom under förhöret där mer och mer kommer fram som de måste ta ställning till. Vi som tittar kan bara föreställa oss vilken stress de båda går igenom när den ena personliga frågan efter den andra ställs som de måste svara på. Frågan är också vad förhöret kommer att innebära för relationen.


©Zabriskie Films

En film med små medel som främst utspelar sig i ett förhörsrum med paret och två förhörsledare, alternativt endast en av dem. Mer och mer kommer fram ungefär som i ett rättegångsdrama. Något riktigt bra blir det inte av det hela då det fanns mer att plocka ut. Någonstans hade man velat att det hettar till lite mer och ger en lite mer att fundera över, men definitivt inte bortkastat. Knappt 80 minuter lång så det fanns utrymme att fylla ut med lite mer, men ingen tokig regidebut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar