torsdag 9 november 2023

Project Iceman



Titel: Project Iceman
Genre: Dokumentär
Land: USA
År: 2022
Regi: Ammar Kandil

Handling: Vi följer Anders Hofman från Danmark, den första människan någonsin att försöka sig på ett "ironman" triathlonlopp i Antarktis för att bevisa att allting är möjligt så länge man vågar tro på sig själv.

Omdöme: Att delta i en s.k. ironman-tävling och genomföra ett triathlonlopp är i sig en bedrift. Deltagaren måste simma 3.8 km, cykla 180 km och löpa 42.2 km för att slutföra ett extremt test för en vältränad atlet. Anders Hofman hade endast genomfört en sådan tävling innan han bestämde sig för att ta det hela ett steg längre och motbevisa de som säger att saker inte är möjliga.


©Yes Theory

Anders bestämmer sig för att göra något ingen annan gjort och det är genomföra en ironman-tävling i Antarktis. De extrema väderförhållandena gör det inte bara extremt påfrestande fysiskt utan även mentalt. Dessutom kan det innebära livsfara, både med kylan, miljön och djurlivet.


©Yes Theory

Förberedelserna tar ungefär två år och Anders samlar ett team på tio personer som ska ta sig med båt från Argentina till Antarktis. En av de som väljs ut att följa med är Anders bror Anthon som tidigt är med och hjälper till med projektet. Tillsammans kommer de att ge sig ut på ett äventyr som kommer bli på liv och död.


©Yes Theory

Vi tas med på förberedelserna, intervjuer med Anders familj och får en bättre förståelse för Anders motivation och drivkraft. Att inte vilja bli tillsagd vad han kan och inte kan göra eller vad han kan klara av. Det krävs en viss tjurskallighet, ett tänk och synsätt som skiljer sig från mängden för att ta sig an ett sånt här projekt.


©Yes Theory

Dokumentären berättas inte i kronologisk ordning utan väljer att hoppa fritt i historien. När teamet sedan anländer till Antarktis och Anders ska simma, cykla och löpa i den isiga kylan är det givetvis fascinerande att ta del av. De är trots allt lite av amatörer och är endast ett litet team, vilket man känner kan öka risken för att något ska gå snett.


©Yes Theory

Det blir något upprepande och utdraget i Antarktis istället för att dokumentären ska greppa tag i en ordentligt. Det borde trots allt bli starkt, gripande och spännande men istället rullar det mest på, möjligtvis för att visa tidsaspekten och vilken kamp det är. För man kan inte riktigt föreställa sig vilken otrolig mental styrka som krävs för att inte ge upp. Det i sig är en bedrift och inspiration att det mesta är möjligt bara man har den rätta inställningen och inte låter någon säga vad man inte kan göra och vad som är omöjligt.

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar