tisdag 28 november 2023

Sonne und Beton



Titel: Sonne und Beton / Sun and Concrete
Genre: Drama/Kriminalare
Land: Tyskland
År: 2023
Regi: David Wnendt
I rollerna: Levy Rico Arcos, Vincent Wiemer, Aaron Maldonado-Morales, Rafael Luis Klein-Heßling

Handling: De fyra vännerna Lukas, Julius, Gino och Sanchez försöker överleva vardagen i Neukölln, Berlin mellan droger, gäng, rap, våld och tristess. Tills de en dag fattar ett beslut med allvarliga konsekvenser.

Omdöme: Denna relativt hyllade tyska film bygger på en bok med samma namn av Felix Lobrecht som lär vara inspirerad av hans uppväxt och upplevelser i betongförorten Neukölln i Berlin. Huvudpersonen är Lukas (Levy Rico Arcos) som en varm skoldag i början av 2000-talet inte kan hitta sitt skol-ID som krävs för att få bli insläppt till skolan. Istället skolkar han denna dag och får sällskap av vännerna Gino (Rafael Luis Klein-Heßling) och Julius (Vincent Wiemer). När de ska gå igenom parken för att köpa droger av turkarna, hamnar de i bråk med araberna som också säljer droger. Det blir startskottet på en ond cirkel för Lukas då araberna kräver £500 av honom.


©Constantin Film

De tre vännerna får senare sällskap av Sanchez (Aaron Maldonado-Morales) som är ny i klassen och visar sig bo i samma byggnad som Lukas. Samtliga fyra vänner försöker ta sig igenom den tuffa perioden i sitt liv med svåra hemförhållanden, den tuffa miljön med hög invandrarbakgrund i betonggettot, droger, våld och en blek framtid om de hamnar i träsket.


©Constantin Film

Det är inte någon direkt bra reklam för hur det ser ut i Tyskland och problemen med invandringen och segregationen. De fyra vännerna gör inte saken bättre för sig själva genom att hamna i trubbel. De är inte värstingar men de är inte heller skötsamma mönsterelever. Bara det faktum att de skolkar och ska köpa droger får de ju att hamna i bråk och få stora problem som kommer hänga med och eskalera till något ohållbart.


©Constantin Film

Man kan lätt peka på att området och utomstående faktorer gör att de hamnar i problem. Men faktum kvarstår att de bara har sig själva att skylla. Det hade till stor del kunnat gå att undvika om de skött sig. Däremot är hemförhållandena och den sociala faktorn i området något som givetvis påverkar deras beteende. Lukas mamma har dött och hans pappa har svårt att hitta jobb, Ginos pappa är våldsam och slår både hans mamma och honom, Julius lever med sin äldre bror som gjort lägenheten till en pundarkvart och Sanchez har precis flyttat in i betongförorten med sin ensamstående mamma.


©Constantin Film

Till en början känns det som det skulle kunna bli en tysk motsvarighet till franska klassikern La haine (1995). Det blir bara delvis likt den med tanke på området och vännerna från olika bakgrunder. Detta handlar också om lite yngre killar som går på högstadiet. De hamnar dock i trubbel där våldet växer och oron för vad som väntar gör att de tar till diverse inte helt smarta beslut som innebär mer problem.


©Constantin Film

Till slut får man säga att filmen inte är så tokig när man blickar tillbaka. Den saknar dock en del för att man verkligen ska känna att den greppar tag i en. Den har helt enkelt lite svårt att kännas helt övertygande och bli så intensiv som den hade kunnat bli. Däremot känner man av hopplösheten som ungdomarna måste känna och liknande har setts i framförallt franska och brittiska filmer om ungdomar i invandrartäta betongförorter. Om man sätter sig in i deras situation är det svårt att se hur de ska ta sig ur det hela. Det mesta börjar i hemmet, men skolmiljön och vänskapskretsen är också avgörande för deras trygghet och framtidsutsikter.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar