lördag 20 januari 2024

All Your Faces



Titel: Je verrai toujours vos visages / All Your Faces
Genre: Drama
Land: Frankrike
År: 2023
Regi: Jeanne Herry
I rollerna: Adèle Exarchopoulos, Gilles Lellouche, Élodie Bouchez, Dali Benssalah

Handling: Frankrike har sedan 2014 gett brottsoffer och gärningsmän möjlighet att föra en dialog genom säkra system som övervakas av professionella och volontärer som Judith, Fanny eller Michel. Nassim, Issa och Thomas är dömda för våldsbrott; Gregoire, Nawelle och Sabine utsattes för inbrott, rån och väskryckning. Även Chloé som utsattes för övergrepp engagerar sig i programmet. Under deras resa möter de ilska och hopp, tystnad och ord, allianser och hjärtesorg, medvetenhet och återvunnet självförtroende. Och vid vägens slut, ibland, upprättelse.

Omdöme: Inte verklighetsbaserat men likväl taget från det verkliga livet där brottsoffer och gärningsmän försöker gå vidare genom att träffas, diskutera, ställa frågor och bearbeta vad som hänt. I grunden går tankarna till amerikanska Mass (2021). I det fallet handlar det om två par, fyra personer som träffas efter att deras söner varit inblandade i en tragedi. I det här fallet handlar det om flera offer och gärningsmän som sammanförs för att ha en dialog.


©Chi-Fou-Mi Productions/Trésor Films

Det agerar som terapi för båda parter, främst för brottsoffren som inte kunnat gå vidare med sina liv efter att ha utsatts för diverse brott, en del mer grova än andra men i samtliga fall har det satt djupa spår. För gärningsmännen blir det en chans att be om ursäkt om de vill men även att svara på frågorna och funderingarna som finns. De kan även komma till insikt med hur det faktiskt påverkar offren och kanske lära sig något av det hela för att försöka bli bättre människor och lämna den brottsliga banan.


©Chi-Fou-Mi Productions/Trésor Films

Vi möter Chloé (Adèle Exarchopoulos) som får reda på att hennes halvbror flyttat till samma område där hon bor. Detta väcker starka känslor och minnen från förr då hon utsattes för övergrepp av honom. I hopp om att undvika att hamna i en konflikt och råka träffa honom på gatan, på bio, på café eller liknande, vill hon ha ett möte för att prata ut och sätta upp regler. Hon får hjälp av en organisation som hjälper till med detta och får Judith (Élodie Bouchez) som kontaktperson. Judith kommer även träffa hennes halvbror för att föra en dialog med de båda inför ett potentiellt möte mellan dem.


©Chi-Fou-Mi Productions/Trésor Films

Judiths kollegor Fanny (Suliane Brahim) och Michel (Jean-Pierre Darroussin) har i uppgift att anordna sammanlagt fem gruppsamtal mellan tre gärningsmän som sitter fängslade och tre brottsoffer som drabbats av olika grova brott. Det blir laddade möten med många frågor och känslor som kommer upp till ytan. Men kanske kan det ha en läkande effekt efter att all ilska och rädsla fått komma ut och bearbetats.


©Chi-Fou-Mi Productions/Trésor Films

Är man inte upplagd för ett starkt och dialogdrivet franskt drama ska man kanske vänta med att se denna film. Men vill man se en bra film som greppar tag i en ska man undvara två timmar till detta. Det visar sig inte bli riktigt så starkt och tungt som väntat när det hela drar igång. Det betyder inte att det blir sämre för det. Lite skönt att det inte blir deprimerande och nattsvart som det skulle kunna bli med tanke på ämnet.


©Chi-Fou-Mi Productions/Trésor Films

Något som kunde höjt filmen ytterligare lite till hade varit om man fått fram mer känslor. En svår balansgång då det också kan bli för tungt och jobbigt om man låter karaktärerna visa mer känslor än vad de gör nu. Det hålls därför på en nivå där man kan tänka sig vad de går igenom utan att dra på för fullt. Det funkar därför bra som det är och ger snarare hopp om att det ska ordna sig än något annat.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar