onsdag 31 januari 2024

The Belko Experiment



Titel: The Belko Experiment
Genre: Thriller/Skräck
Land: USA
År: 2016
Regi: Greg McLean
I rollerna: John Gallagher Jr, Tony Goldwyn, Adria Arjona, John C. McGinley, Michael Rooker

Handling: En grupp amerikanska medarbetare i en byggnad i Bogotá, Colombia, tvingas att delta i ett dödligt spel.

Omdöme: Välkommen till Bogatá, Colombia. Det statliga amerikanska företaget Belko Industries har ett av sina kontor här med runt 80 amerikanska medarbetare. Denna dag kommer inte bli som en vanlig dag på arbetsplatsen. Det börjar med att det utförs striktare säkerhetskontroller vid grinden och att endast de amerikanska medborgarna släpps in, de inhemska medarbetarna skickas hem.


©Orion Pictures

När arbetspasset börjar verkar det mesta vara som vanligt. Ansvarig chef på plats är Barry Norris (Tony Goldwyn) och han kommer tillsammans med avdelningschefen Mike Milch (John Gallagher Jr) få fullt upp med att försöka behålla lugnet när kaoset börjar. Någon tar nämligen kontroll över byggnadens säkerhetssystem vilket innebär att samtliga fönster och dörrar automatiskt seglas med stålluckor, telefonerna och internet slås ut.


©Orion Pictures

En röst informerar via högtalarsystemet att medarbetarna ska följa direktiven som ges för att förhindra att folk dör. Det börjar med att de får direktiv om att döda två av sina medarbetare annars kommer det bli konsekvenser. De flesta tror att det är ett sjukt skämt, men de kommer snart bli varse om att det är på blodigt allvar. En situation som kommer eskalera och urarta när nya direktiv ges efter att medarbetarna bjudits på ett smakprov på vad som sker om de inte gör som de blir tillsagda.


©Orion Pictures

Tankarna går lite till Mayhem (2017) där det är ett virus som sprids i en kontorsbyggnad och får medarbetarna att ge sig på varandra. Här får man ett blodigt experiment på liv och död vilket ger lite samma resultat. Det blir ett blodbad där inne när medarbetarna delas i två läger. Vissa vill försöka tillkalla hjälp och hoppas bli räddade medan andra inte ser någon annan utväg än att börja döda för att följa direktiven som getts och se till att inte fler än vad som behövs dör.


©Orion Pictures

En sak som gör att det inte blir så tokigt är att det inte går efter en mall där man vet vem eller vilka som kommer att klara sig. Lite de farhågorna har man ett tag då ett par av karaktärerna lite smått börjar gå en på nerverna och ska agera som hjältar. Inget fel i det men det finns olika typer av hjältar på film. Vissa gillar och hejar man på, andra vill man ska stryka med så fort som möjligt. Lyckligtvis har man ett manus som kommer ta hand om det mesta av det vilket gör att man får vara nöjd med den biten.


©Orion Pictures

Överlag får man säga att filmen lyckas ganska bra i genren. En del skulle kanske likna filmen med hyllade japanska Battle Royale (2000). Det må delvis vara ett liknande upplägg, men den filmen funkade inte för egen del och var mest en besvikelse när den sågs. Fast i det fallet fanns förväntningar vilket inte fanns här, så det spelar kanske också in en del. Hur det än ligger till blir detta tillräckligt sevärt och välgjort för att bli en underhållande film för stunden. Trea till stark trea.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar