måndag 29 januari 2024

Continental Divide



Titel: Continental Divide / Kalla mig Örnie
Genre: Komedi/Romantik
Land: USA
År: 1981
Regi: Michael Apted
I rollerna: John Belushi, Blair Brown, Allen Garfield, Carlin Glynn

Handling: Tidningsreportern Ernie skickas ut i vildmarken för att göra ett reportage om fågelexperten Nell. Ernie och Nell förälskar sig i varandra, men de hamnar snart i konflikter så att fjädrarna ryker...

Omdöme: Ernie Souchak (John Belushi) är en slipad tidningsreporter i Chicago som för tillfället specialiserar sig på att gräva fram diverse smaskig information om en korrupt politiker. När situationen eskalerar bestämmer sig Ernies chef och vän Howard (Allen Garfield) att skicka iväg honom på något helt annat. Ernie, som är en typisk storstadsbo, skickas till Klippiga bergen i Wyoming där han under två veckor ska skriva om Nell Porter (Blair Brown). Hon är en av de ledande fågelexperterna i landet och studerar örnar högt uppe i bergen.


©Universal Pictures

Ernie har svårt att få en story med Nell som vägrar att en story skrivs om henne. Men eftersom Ernie är fast uppe i bergen hos henne i minst två veckor innan en guide kan hjälpa honom att komma ner, får Ernie följa med Nell när hon ger sig ut för att studera sina fåglar. Sakta men säkert uppstår en ömsesidig respekt för varandra och för Ernies del mer än så. Frågan är hur en storstadsbo och en från vildmarken ska kunna leva ihop. Eller är det bara en kortsiktig romans som blommar mellan de två?


©Universal Pictures

Efter den kortare introduktionen i Chicago förflyttas stora delar av handlingen till Klippiga bergen där det desto lugnare livet i princip helt och hållet endast kretsar kring Ernie, Nell och örnarna. Lite småtrevligt med den bildsköna naturen, men det leder inte till något särskilt sevärt. Det blir lite av en parningslek mellan Ernie och Nell. Sen är det dags för Ernie att återvända till Chicago och vardagstristessen sätter in igen.


©Universal Pictures

John Belushi var mest känd som en komiker som dog i ung ålder år 1982, endast 33 år gammal. Detta blev hans näst sista film innan sin död och enligt vännen Dan Aykroyd var han ren från droger när han gjorde denna film, något som inte var fallet på nästa, den sista filmen. Många anser att han kanske gjorde sin främsta prestation i denna film. Utan att vara särskilt bekant med hans filmografi kan det konstateras att han är mer nedtonad och återhållsam än i andra filmer man sett med honom.


©Universal Pictures

Filmen är skriven av Lawrence Kasdan som innan dess hade skrivit manusen till Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back (1980) och Raiders of the Lost Ark (1981) plus skrivit och regisserat Body Heat (1981). Steven Spielberg var med och producerade efter att ha varit tänkt att regissera innan han istället valde att göra nämnda Raiders of the Lost Ark (1981).


©Universal Pictures

Till slut blir det en film vars sista tio minuter visar sig vara de bästa med filmen. Det är då den romantiska komedin verkligen kommer till sin rätt. mycket tack vare en mysig tågtur. Men föregående 90 minuter är tyvärr inte tillräckligt bra för att det ska bli något att ta med sig. Glad för de sista tio minuterna som gör att filmen åtminstone slutar på topp. Det är dock inte tillräckligt för ett högre betyg med tanke på resten av filmen.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar