tisdag 23 januari 2024

La mort de Belle / The Passion of Slow Fire



Titel: La mort de Belle / The Passion of Slow Fire / Ett fönster stod öppet
Genre: Kriminalare/Drama/Mysterium
Land: Frankrike
År: 1961
Regi: Édouard Molinaro
I rollerna: Jean Desailly, Monique Mélinand, Alexandra Stewart, Yvette Etiévant

Handling: Efter att ha anklagats för mordet på sin väns dotter börjar en lärare att ifrågasätta sina beslut - och snart även sitt förstånd.

Omdöme: Stéphane (Jean Desailly) är en fransk lärare som lever i schweiziska Genève med sin fru Christine (Monique Mélinand). Sedan två månader tillbaka har de en inneboende. Det är 18-åriga amerikanska studenten Belle (Alexandra Stewart) som är dotter till Christines väninna. Tanken är att Belle ska förbättra sin franska. För makarna är det inga problem då de sköter sitt medan Belle lever sitt liv.


©Cinéphonic

En kväll när Christine är iväg för att spela bridge med vänner har Stéphane stannat hemma för att rätta elevers inlämnade papper och för att jobba lite i sin verkstad med sin hobby. Han är för trött för att åka och göra sin fru sällskap. Belle blir denna kväll hemskjutsad av en kille som väntar utanför. Hon hälsar på Stéphane i hans verkstad innan hon säger god natt. Morgonen därpå hittas hon död på sitt rum.


©Cinéphonic

Mysteriet tätnar genast då makarna får sällskap av den lokala doktorn, polisen och distriktsåklagaren som startar sin utredning och förhören med makarna, inte minst Stéphane. De försöker komma fram till om han är ett vittne eller huvudmisstänkt då det inte alls är glasklart vad som skett. Att unga Belle blivit strypt är givet, men hur inblandad är Stéphane och vad var hans relation till Belle?


©Cinéphonic

Det blir helt klart småtrevligt när mysteriet drar igång. Vi vet egentligen lika lite som de inblandade verkar veta. Vi har inte sett brottet begås och vi kan bara gå efter vad Stéphane berättar när han svarar på frågorna. Sakta men säkert börjar det hela nystas upp. Eller gör det det? Snarare är det så att Stéphane blir mer och mer pressad. Och då mer information kommer fram kring Belle ändras hans syn på henne.


©Cinéphonic

Édouard Molinaro gjorde regidebut med mycket trevliga Back to the Wall (1958). Detta är inte riktigt samma typ av film då det är mer ett mysterium här. Det visar sig inte heller bli en lika trevlig film när alla kort lagts på bordet eller för den delen en lika lekfullt gjord film. Men första halvan är trevlig när utredningen inleds och mysteriet byggs på. Synd bara att det hela stannar upp lite för mycket längre in då Stéphane liksom inser vad han gått miste om i sitt liv. Upplösningen känns inte heller helt övertygande, även om vad som ledde till det inte är så tokigt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar