torsdag 25 januari 2024

Ferrari



Titel: Ferrari
Genre: Drama/Sport
Land: USA/Storbritannien/Italien/Kina
År: 2023
Regi: Michael Mann
I rollerna: Adam Driver, Penélope Cruz, Shailene Woodley, Patrick Dempsey

Handling: Året är 1957. Enzo Ferraris imperium är i kris, och han måste pressa sig själv och sina förare till det yttersta inför Mille Miglia, ett förrädiskt tusenmilarace runt Italien.

Omdöme: Ett projekt som lär ha varit på gång i 30 år för Michael Mann. En budget på $110m med många finansiärer och producenter gjorde att filmen till slut blev av. Från början var Christian Bale tänkt att spela huvudrollen, sedan Hugh Jackman innan det till slut blev Adam Driver som axlar rollen som Enzo Ferrari.


©STX Entertainment/Forward Pass/Storyteller Productions

Året är 1957 och sportbilsmärket Ferrari står inför en ekonomisk kris. Enzo Ferrari (Adam Driver) och hans hustru Laura (Penélope Cruz) är affärspartners och Enzo behöver hennes godkännande för alla stora beslut. Hans passion är motorracing och det är dit stora delar av pengarna går, något som är ohållbart i längden. Fast om de kan börja vinna prestigefulla tävlingar garanterar det en drastisk ökning av säljsiffrorna.


©STX Entertainment/Forward Pass/Storyteller Productions

Samtidigt som Enzo är fullt fokuserad på racingen, att försöka slå inhemska konkurrenten Maserati och få ekonomiskt stöd från Ford eller Fiat, har han fullt upp med att försöka balansera det med sitt privatliv. Han har nämligen två kvinnor i sitt liv. Dels frun Laura vars gemensamma son Dino dött, dels älskarinnan Lina Lardi (Shailene Woodley) som han har en tioårig son med, något han hållit hemligt från Laura.


©STX Entertainment/Forward Pass/Storyteller Productions

Det första man måste ta upp är det faktum att en film om italienare i Italien görs på engelska där skådespelarna pratar med brytning. Det känns per automatik fel och i en perfekt värld hade filmen varit en påkostad italiensk produktion av en italiensk regissör och ha italienska skådespelare. Men nu är det en Hollywood-film och då får man ha lite överseende med detta, även om det speciellt till en början är svårt att komma in i filmen p.g.a. detta.


©STX Entertainment/Forward Pass/Storyteller Productions

Adam Driver är en duktig skådespelare och sköter sig. Inget häpnadsväckande men det är inte hans fel. Penélope Cruz är inte dålig i rollen men problemet är att hennes karaktär är väldigt otrevlig mest hela tiden. Varken hennes Laura och Enzo Ferrari vinner många sympatier då de helt enkelt inte framställs som några bra människor.


©STX Entertainment/Forward Pass/Storyteller Productions

Filmen väljer att till stor del syna triangeldramat som uppstår mellan Enzo, Laura och Lina. Tyvärr får man säga att detta tar upp alldeles för mycket plats då det aldrig blir särskilt bra. Det finns liksom ingen intrig att jobba med som skulle göra det särskilt dramatiskt, väcka känslor eller för den delen alltså sympatier för karaktärerna. Det känns helt enkelt lite platt kring familjen Ferraris privatliv.


©STX Entertainment/Forward Pass/Storyteller Productions

Desto bättre funkar racingscenerna som inleder lite lätt med diverse testkörning innan man vrider upp temperaturen med Mille Miglia-tävlingen. Det är en 1000 km lång tävlingen som sträcker sig genom Italien på landsvägar i hög fart. Helt klart är det så att filmens bästa sekvens kommer under denna tävling. Det gör också att man känner att filmen utan tvekan borde valt att göra det hela till mer av en renodlad racingfilm. Där tävlingarna och förarna borde fått mer utrymme och fler intriger kunde skapats runt detta, inklusive familjen Ferrari.


©STX Entertainment/Forward Pass/Storyteller Productions

Även om racingscenerna är bra och oftast välgjorda, speciellt motorljudet och det oftast närgående fotot så att man får följa med bilarna på banan och inte bara från avstånd, finns något som är mindre bra kring detta. Det är CGI-effekterna vid krockarna och olyckorna som inte håller måttet. Med tanke på att vi har att göra med en påkostad film borde detta fått högre prioritet för att göras mer verklighetstroget. Nu är det mer som ett dataspel under olyckorna, inte minst när bilarna onaturligt flyger högt upp genom luften.


©STX Entertainment/Forward Pass/Storyteller Productions

Lite blandade känslor med filmen. Manuset är inte tillräckligt bra för att ge dramat kring familjelivet någon vidare spets. Racingscenerna är desto bättre, men effekterna drar alltså ner upplevelsen på sina håll. Hade gärna velat ha sett en nervig och underhållande racingfilm istället då det är uppenbart att det hade funkat klart mycket bättre än vad det gör nu när familjedramat känns uddlöst.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar