måndag 8 januari 2024

Sense and Sensibility



Titel: Sense and Sensibility / Förnuft och känsla
Genre: Drama/Romantik
Land: USA/Storbritannien
År: 1995
Regi: Ang Lee
I rollerna: Emma Thompson, Kate Winslet, Alan Rickman, Hugh Grant, Hugh Laurie, Imelda Staunton, Tom Wilkinson

Handling: När Mr. Dashwood dör ärver John, hans son från ett tidigare äktenskap, egendomen Norland Park. Mrs. Dashwood och hennes tre döttrar, Elinor, Marianne och Margaret, får nöja sig med ett lågt underhåll. Johns snobbiga fru, Fanny, försitter ingen tid med att ta över Norland. Kvinnorna flyttar istället in hos Mrs. Dashwoods kusin.

Omdöme: Baserat på boken av Jane Austen och ett Oscarsvinnande manus av Emma Thompson kom detta att bli ett hyllat kostymdrama som fick sju Oscarsnomineringar. Regi av Ang Lee som kom att göra sin första engelskspråkiga film efter att ha uppmärksammats för ett par av sina filmer i hemlandet Taiwan.


©Columbia Pictures

De tre systrarna Dashwood bestående av Elinor (Emma Thompson) som är äldst, Marianne (Kate Winslet) och Margaret (Emilie François) som är yngst, tvingas tillsammans med sin mor flytta ut från herrgården där de bor. Detta då deras far dör och hans son tillika döttrarnas halvbror ärver herrgården. Istället flyttar de in hos släktingar i en stuga ute på landet.


©Columbia Pictures

Elinor, som fattat tycke för Edward (Hugh Grant) som är bror till frun till deras halvbror, separeras från sin potentiella kärlek när de tvingas flytta iväg. Samtidigt börjar deras nya granne överste Brandon (Alan Rickman) uppvakta Marianne, men hon får upp ögonen för den yngre John Willoughby (Greg Wise) som charmar henne likt en vit riddare.


©Columbia Pictures

Intrigerna avlöser varandra och det skapar gott om hopp och förtvivlan för de inblandade. Systrarna Dashwood hoppas nämligen hitta sina prinsar som inte bara har utseendet utan även är förmögna. De är helt enkelt lite ytliga vilket gör att det hela blir något av en sagoberättelse. Fast en sak som de måste se upp med är att falla för någon från en högre samhällsklass. För även om de lyckas snärja sin drömprins kan familjen lägga in ett slags veto genom att dra in tillgångarna och arvet...


©Columbia Pictures

Skådespelarna är viktiga i en sån här film och det är egentligen som klippt och skuret för de många duktiga brittiska skådespelarna som finns till förfogande. Emma Thompson skrev alltså manuset och får gott sällskap av bl.a. Alan Rickman och Hugh Grant. Däremot delar Kate Winslet mig lite i två läger. Hon är inte dålig men ibland känns det som att hon spelar, alltså inte helt naturlig vilket är synd. Annars passar hon som den frispråkiga yngre systern till Emma Thompson som är mer återhållsam i sin roll.


©Columbia Pictures

Det går inte att ha några invändningar på produktionen som verkligen håller hög klass. Man märker att det är en regissör av rang som inte lämnat något åt slumpen. Fotot är inte minst fint med många delikatesser där omgivningarna på den brittiska landsbygden fångas med levande färger som i en vacker tavla.


©Columbia Pictures

Det som kanske saknas är lite mer känslor. Det greppar liksom inte tag i mig som det borde göra. Kanske har det att göra med systrarnas "jakt" som är romantiserad på ett sätt som gör det lite fantasiliknande. Antingen gillar man det och köper det fullt ut eller så har man lite svårt för det och då blir man inte helt övertygad och indragen i intrigerna.

4 - Skådespelare
4 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar