onsdag 10 januari 2024

Creator



Titel: Creator / Inte utan kärlek
Genre: Komedi/Drama/Romantik/Sci-Fi
Land: USA
År: 1985
Regi: Ivan Passer
I rollerna: Peter O'Toole, Vincent Spano, Virginia Madsen, Mariel Hemingway

Handling: Harry är en vetenskapsman vars högsta önskan är att återuppväcka sin sedan länge döda fru. Experimenten utför han i trädgårdsskjulet. Samtidigt ska han vara handledare för en lättpåverkad student som inte riktigt är med på noterna.

Omdöme: Av omslaget att döma och om man läser handlingen skulle man kunna tro att det blir en film i stil med Re-Animator (1985). Till viss del stämmer det, men endast delvis. Vi har nämligen en lite galen vetenskapsman i form av Dr. Harry Wolper (Peter O'Toole) som är en universitetsprofessor i biologi. Men hans vetenskapliga tester på universitetet är inte tillräckligt för honom. Dessa är endast ett sätt att finansiera och skaffa utrustning till sitt passionsprojekt som han håller på med hemma i trädgårdsskjulet.


©Universal Pictures

För sitt privata projekt behöver han en lovande student som är villig att göra vad som krävs utan att ifrågasätta. Denna student visar sig bli Boris Lafkin (Vincent Spano) som av misstag hamnar hos Harry som snabbt rekryterar honom från en kollega. Boris i sin tur nappar på erbjudandet eftersom det är en chans att lära känna studenten Barbara Spencer (Virginia Madsen) som fångat hans hjärta. Harry behöver dock hjälp med en till sak till sitt projekt och det är ägg från en kvinna. Kvinnan i fråga blir Meli (Mariel Hemingway) som är en frigjord ung kvinna.


©Universal Pictures

Harry och Boris blir snart ett radarpar som hjälper varandra. Harry behöver hjälp med att återuppväcka sin döda fru som gick bort för 30 år sedan. Boris behöver Harrys hjälp med att få reda på vem biologistudenten är som fångat hans hjärta. Snart är de på god väg att båda få sin kärlek. För det är kärlek de båda är ute efter med sin respektive drömkvinna.


©Universal Pictures

Det är något oskyldigt över en 80-tals film av det här slaget. Hade filmen gjorts tidigare eller senare hade det inte varit samma sak. För även om det är en komedi i grunden, är det minst lika mycket en smått charmig romantisk film med hjärtat på rätt plats. Det visar sig även att den väcker en del känslor längre in som gör att allvaret känns av. Helt enkelt inte så enkelspårig som man hade kunnat tro när filmen drar igång.


©Universal Pictures

En sak som blir tydlig under filmens gång är att de fyra huvudpersonerna ger filmen lite olika dynamik. Peter O'Toole som vetenskapsmannen Harry som blint försöker återuppväcka sin döda fru funkar helt ok utan att bli överdriven. Vincent Spano som Boris är inte direkt naiv, men han ser det mesta positivt och tror verkligen på kärleken. Han må inte vara den bästa skådespelaren man sett men passar för rollen och hans scener med Virginia Madsen som Barbara är för det mesta mysiga och så där oskyldiga som man sällan ser utanför 80-talet. Den som inte riktigt synkar med övriga är Mariel Hemingway då hennes Meli är frigjord och frispråkig på ett lite småjobbigt sätt ibland. Till slut funkar hon dock även om en del scener med henne runt mitten av filmen är svagare.


©Universal Pictures

Även om filmen har ett något tillrättalagt slut blir vägen dit tillräckligt trevlig för att man ska få en relativt mysig filmstund. Ibland rolig, ibland romantisk och ibland ganska gripande. Hade inte förväntat mig att den skulle väcka så pass mycket känslor som den gör men det är något med 80-tals magin som lyckas få till det trots att det inte borde gå. Hade tonläget varit lite annorlunda, lite off, hade det inte alls funkat. Nu är det tillräckligt charmigt och alltså något oskyldigt över det hela som överlag får det att funka.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar