tisdag 2 januari 2024

How to Have Sex



Titel: How to Have Sex
Genre: Drama
Land: Storbritannien/Grekland
År: 2023
Regi: Molly Manning Walker
I rollerna: Mia McKenna-Bruce, Enva Lewis, Lara Peake, Shaun Thomas

Handling: Tre brittiska tonårstjejer åker på en festresa, där de går på klubbar och träffar killar, under vad som borde vara den bästa sommaren i deras liv.

Omdöme: Titeln kan nog få folk att tro att man kanske kommer få se en film om festande och kåta ungdomar. Det är också exakt vad man får, åtminstone till en början. Vi följer nämligen de tre bästa vännerna Tara (Mia McKenna-Bruce), Em (Enva Lewis) och Skye (Lara Peake) som anlänt till Kreta för en veckas festande. Tjejerna är 16 år och tanken är att ha kul med festande, supande och raggande. Då har de kommit till rätt ställe då Malia är fullt av likasinnade hormonstinna ungdomar.


©MK2 Films

Tara är oskuld, något hennes två vänner är väl medvetna om. De är övertygade om att hon nu kommer få chansen att göra något åt saken. Frågan är om Tara är redo och verkligen vill? Festande, alkohol och droger kan hjälpa till, men är det verkligen det bästa sättet att "lösa situationen" på? Det kan leda till obehagliga situationer som kan bli ödesdigra, speciellt för en ung tjej.


©MK2 Films

De inledande 30-40 minuterna är filmen väldigt ytlig med det ständiga festandet och supandet. Man blir nästan mörkrädd när man tänker på att det faktiskt går till på det här viset. Platsen de kommit till känns som en enda stor orgie där ungdomarna blir redlöst berusade på stora mängder alkohol och en del droger. Det finns inte några spärrar och konsekvenserna verkar de för dumma att bry sig om. Då får de faktiskt skylla sig själva, även om man inte vill att någon ska fara illa.


©MK2 Films

Efter den första tredjedelen av filmen har den liksom lekt av sig och det ytliga kan sakta läggas åt sidan. Allvaret gör sig påmint och från att vi har tre vad som verkar vara korkade tjejer börjar vi se tre olika personligheter träda fram. Tara, Em och Skye är liksom på samma låga, korkade nivå inledningsvis. Sen händer något och vi börjar känna mer för speciellt Tara som hamnar i jobbiga omständigheter.


©MK2 Films

En film som har ett tydligt budskap och väcker en del starka känslor ju längre in i filmen man kommer. Helt klart en film som växer efter den ytliga inledningen. Förändringen kommer något överraskande då det mest känns som filmteamet åkt på semester och bara filmat festandet. Efter det blir det nästan lite som att huvudpersonen Tara vaknar upp från sin festyra och inser allvaret, hur verkligheten ser ut och måste försöka navigera sig igenom det hela på något sätt. Ganska tankeväckande till slut och det är smart att visa upp en gråzon istället för att det bara ska vara lättsamt och ytligt eller för mörkt och deppigt som hade varit den enkla utvägen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar