måndag 15 januari 2024

Adieu poulet / The French Detective



Titel: Adieu poulet / The French Detective
Genre: Kriminaldrama/Komedi
Land: Frankrike
År: 1975
Regi: Pierre Granier-Deferre
I rollerna: Lino Ventura, Patrick Dewaere, Victor Lanoux, Julien Guiomar

Handling: När politiska skurkar mördar en konkurrents volontär och även dödar en polis, är polisinspektören Verjeat fast besluten om att sätta dit politikern som ligger bakom "beställningen". Men när han skämmer ut den misstänkte politikern får han reda på att han kommer förflyttas inom en vecka. Han måste nu, med hjälp av en ung polis, försöka vinna tid och tänka ut en plan för att få som han vill.

Omdöme: Poliskommissarie Verjeat (Lino Ventura) och hans yngre kollega polisinspektör Lefèvre (Patrick Dewaere) utreder skjutningen av en poliskollega. Skjutningen verkar vara kopplad till ett bråk mellan två politiska partier och den skottskadade polisen pekar ut skytten då han känner till honom sedan tidigare. Verjeat går direkt på politikern Pierre Lardatte (Victor Lanoux) då den nu försvunne gärningsmannen var anställd av Lardatte. Han nekar dock att ha någon som helst vetskap om det hela då han inte är ansvarig för vem som jobbar med att skydda honom.


©Les Films Ariane/Mondex Films

Det politiska spelet gör att Verjeat, som inte är villig att spela med och blunda för vad som försiggår, snällt får finna sig i att bli förflyttad till en annan stad. Det är ett sätt för politikern Lardatte att slippa blodhunden Verjeat och istället få in en ersättare som han kan styra. Verjeat måste nu finna ett sätt att vinna tid så att han kan fortsätta sin utredning och sätta dit Lardatte en gång för alla.


©Les Films Ariane/Mondex Films

Egentligen inte en tokig premiss även om det inte är något man inte sett tidigare. Filmen bygger på en bok men det mer intressanta är att manuset är skrivet av Francis Veber. Han är känd för sina många manus och filmer inom komedigenren, däribland amerikanska remaken Three Fugitives (1989) och dess original. Tyvärr har flera av hans filmer en tendens att inte funka fullt ut, många gånger inte min kopp te.


©Les Films Ariane/Mondex Films

Denna film är ett kriminaldrama som borde kunna bli småspännande och mystiskt. Men det blir inte riktigt så, mycket tack vare manuset som väljer att slänga in humor som inte direkt funkar eller passar. Det blir liksom varken hackat eller malet. Det hamnar någonstans mittemellan och puttrar mest på, trots att man känner att det kunde blivit något bättre av det hela om man gjort det till ett renodlat kriminaldrama.


©Les Films Ariane/Mondex Films

Något som inte heller hjälper är musiken som mestadels är smått fruktansvärd. Oftast låter det exakt som när någon helt okoordinerat slår på olika pianotangenter. Olidligt och helt oförklarligt hur man kan tycka att det skulle kunna vara bra eller passa. Som tur är slipper man under långa stunder någon som helst musik, annars hade det blivit värre.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
1 - Musik
3 - Foto
--------------
12 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar