lördag 13 januari 2024

The Patriot (Extended Cut)



Titel: The Patriot / Patrioten
Genre: Drama/Action/Krig
Land: USA
År: 2000
Regi: Roland Emmerich
I rollerna: Mel Gibson, Heath Ledger, Jason Isaacs, Tom Wilkinson, Tcheky Karyo, Chris Cooper, Joely Richardson

Handling: Benjamin Martin visade en gång i tiden prov på stort hjältemod under kriget mot fransmännen och indianerna. Därefter drog han sig tillbaka, köpte en gård och gifte sig med en kvinna som han bildade en stor familj med. När hans älskade hustru dog gällde det bara att leva i fred, fostra barnen och sköta den blomstrande plantagen, vilket är anledningen till att han bestämt vägrar ge sig ut i krig igen när konflikten med britterna tilltar år 1776.

Omdöme: Under Amerikanska frihetskriget år 1776 dras Benjamin Martin (Mel Gibson) ofrivilligt in i kriget. Han har lagt stridandet bakom sig efter att ha slagit sig ner på en gård och skaffat familj. Nu är han en ensamstående far till sju barn och familjen är prioriteten. Men när hans äldste son Gabriel (Heath Ledger) strider i kriget och familjen dras in i konflikten med britterna, tvingas Benjamin ta saken i egna händer.



©Columbia Pictures

Medan Benjamin och Gabriel ger sig ut för att strida sida vid sida, lämnas de övriga barnen i säkerhet hos Benjamins svägerska Charlotte (Joely Richardson). Men när konflikten trappas upp går ingen säker. Överste Tavington (Jason Isaacs), som leder de brittiska marktrupperna, skyr inga medel för att stoppa Benjamin och hans män, även om det innebär att ge sig på deras familjer.



©Columbia Pictures

Mel Gibson gjorde själv klassiska storfilmen Braveheart (1995) ett par år tidigare och även om det är en bättre film finns det en del likheter mellan filmerna. I det här fallet är det Roland Emmerich som stått för regin efter filmer som Universal Soldier (1992), Stargate (1994), Independence Day (1996) och Godzilla (1998). Med den vetskapen kan man inte förvänta sig så mycket, men detta visar sig vara en desto seriösare film och förmodligen hans främsta film.



©Columbia Pictures

Den nästan tre timmar långa filmen handlar alltså om Amerikanska frihetskriget. Det visar sig vara bättre än Amerikanska inbördeskriget. Kanske för att det inte är nord mot syd utan istället olika nationaliteter som strider men även en lite annan känsla över tidsperioden. Filmen visar sig också vara mörkare och mer brutal än väntat, speciellt med tanke på vem regissören är och att det då förväntades bli en mer familjevänlig ton.




©Columbia Pictures

En film som utspelar sig runt denna tid är Michael Manns minnesvärda The Last of the Mohicans (1992) där fransmännen och indianerna strider runt 20 år innan denna historia utspelar sig. Precis som i den är det lite småtrevliga miljöer och det bjuds på gott om närstrider när de båda sidorna gör upp. Att se marktrupperna traska fram mot varandra och i lugn och ro plocka fram sina vapen och skjuta mot varandra från vad som verkar vara några meter är helt sanslöst. Snacka om en mass-rysk roulette. Visar bara på hur sinnessjukt krig är.



©Columbia Pictures

Nämnda filmerna The Last of the Mohicans (1992) och Braveheart (1995) kan ses som storebröder till denna film då båda är minst en klass bättre. De hade också duktiga regissörer som fick ut mycket av materialet. Här gör Roland Emmerich så gott han kan och överträffar sig själv. Han får även hjälp av John Williams som står för musiken och även om den bitvis är bra är det en bra bit upp till legendariske John Barry som hade varit det optimala valet för en sån här film.



©Columbia Pictures

Filmen är som nämnts mörkare än väntat med tanke på vem som regisserat. Det fanns även farhågor om att det skulle bli mycket flaggviftande och att patriotismen skulle dominera. Tack och lov slipper man det till stor del. Ända fram till sista halvtimmen, det sista stora slaget då allt släpps loss på en och samma gång. Förstör tyvärr helheten en del då den lyckats hålla sig i skinnet i nästan två och en halv timme. Men överlag är det trots allt en välgjord och ganska sevärd film.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
4 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar