lördag 27 januari 2024

Bod obnovy / Restore Point



Titel: Bod obnovy / Restore Point
Genre: Kriminalare/Drama/Sci-Fi/Thriller
Land: Tjeckien/Slovakien/Polen/Serbien
År: 2023
Regi: Robert Hloz
I rollerna: Andrea Mohylová, Matej Hádek, Milan Ondrík, Václav Neuzil

Handling: I centrala Europa år 2041 utreder en kvinnlig polisdetektiv fallet med ett mördat par där ett restaureringsteam kan väcka en av dem till liv.

Omdöme: Året är 2041 och vi befinner oss mitt i centrala Europa där ett forskningsinstitut lyckats ta fram en restaureringsteknik som gör det möjligt att återskapa människor som dött. Detta är möjligt då folk kan göra backup-kopior av sin hjärnkapacitet som sparas i en databas på institutet och vid behov kan användas för en restaurering. Det har blivit extra användbart då våldsbrotten ökat och en terroristgrupp som kallas för "River of Life" utfört en rad terrordåd på senare tid.


©Film Kolektiv/XYZ Films

Ett par hittas döda utanför sin bil och polisdetektiven Emma Trochinowska (Andrea Mohylová) börjar utreda fallet. Kvinnan har blivit strypt medan mannen blivit skjuten till döds. Mannen visar sig vara David Kurlstat (Matej Hádek) och var en av de ledande forskarna på institutet. Kvinnan var hans fru Kristina (Katarzyna Zawadzka). Överraskande nog visar det sig att ingen av dem hade gjort en backup de senaste 48 timmarna, något som krävs för att en hållbar restaurering ska vara möjlig.


©Film Kolektiv/XYZ Films

Emma, som förlorade sin make då "River of Life" utförde ett terroristdåd, får upp ett spår som pekar mot en medlem i terrorgruppen. Hon får hjälp av David Kurlstat som lyckats bli restaurerad av institutet tack vare en gammal backup som gjordes för sex månader sen. Det innebär dock att han inte har något minne av de sista sex månaderna och måste försöka pussla ihop vad som skedde innan han och hans fru dödades. Dessutom är hans restaurering instabil eftersom man använt sig av en gammal backup som inte synkar fullt ut med hans hjärna.


©Film Kolektiv/XYZ Films

En kul idé och ovanligt med en tjeckisk sci-fi. I grunden är det dock en ganska ordinär mordhistoria som utspelar sig i en nära framtid. Det intressantaste med filmen visar sig helt klart vara detaljerna kring de futuristiska prylarna och liknande. Man märker att det lagts ner tid och energi på detta då det är genomtänkt och smart. Finns en rad olika småsaker man lägger märke till filmen igenom som ger filmen en snygg futuristisk touch.


©Film Kolektiv/XYZ Films

Man har hållit sig undan att göra för mycket sett till effekterna. En del futuristiska byggnader får man och de smälter in bra med resten så det finns inget att invända mot vad gäller effekterna. Det är bra att man håller det på en nivå som man klarar av med tanke på att det inte är en påkostad storfilm. Istället har man alltså valt att jobba efter tesen "less is more" och göra det välgjort.


©Film Kolektiv/XYZ Films

Vad som är lite synd med filmen är att det saknas bättre djup bland karaktärerna och historien i stort. Det blir liksom aldrig något som hettar till ordentligt så att man ska bli helt indragen. Det är lite synd då den nämnda detaljrikedomen med en del saker man nog aldrig sett i andra filmer hade kunnat tagits tillvara på bättre.


©Film Kolektiv/XYZ Films

Till stor del skulle man lite lätt kunna säga att storyn lika gärna skulle kunna vara tagen från ett TV-avsnitt eller liknande och det är där filmen hade behövt lite mer. En annan sak är alltså djupet som saknas vilket är en kombination av manuset, ok till mediokra skådespelare och ett digitalfoto som inte ger den äkta filmkänslan man skulle vilja ha. Fotot funkar och effekterna som används likaså, men det är inte så snyggt och genomtänkt som med de futuristiska prylarna som funkar desto bättre.


©Film Kolektiv/XYZ Films

På sätt och vis kommer Steven Spielberg-filmen Minority Report (2002) upp i tankarna under filmens gång. Det är liksom en lite liknande typ av film fast i mindre skala och inte lika påkostad. Man skulle även kunna nämna Blade Runner (1982) som influens även om den har mer djup och stämning vilket denna saknar. Trots allt lite kul och mestadels är det lyckat men bara delvis. Synd att man inte känner sig mer engagerad i händelseförloppet då det nu mest lunkar på när man följer Emma och David som tillsammans försöker lösa mysteriet. Med tanke på att det är en långfilmsregidebut av Robert Hloz får man ändå säga att det är en klart solid regidebut.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar