onsdag 3 januari 2024

Next Sohee



Titel: Da-eum So-hee / Next Sohee
Genre: Drama
Land: Sydkorea
År: 2022
Regi: July Jung
I rollerna: Kim Si-eun, Bae Doona, Choi Hee-jin, Sim Hee-seop

Handling: Gymnasieeleven Sohee börjar arbetsträna på ett callcenter, men hon möter pressen från det giriga företaget vilket tär på hennes psyke. Polisdetektiven Yoo-jin, som har något gemensamt med Sohee, börjar följa spåren för att avslöja sanningen.

Omdöme: Sohee (Kim Si-eun) är en duktig och passionerad dansare som går på gymnasiet. Nu ska hon börja arbetsträna vilket är en del av hennes gymnasieutbildning. Hon blir placerad på ett callcenter där hon kommer jobba med mestadels andra studenter med att ta hand om kunder som vill säga upp sina internetabonnemang. Hon blir upplärd så att hon vet vad hon ska svara och tanken är att försöka övertyga kunderna om att stanna kvar som kunder och erbjuda dem förmånliga erbjudanden istället för att tvingas betala en straffavgift för att säga upp avtalet i förtid.


©Twin Plus Partners/Crank-Up Film

Arbetsträningen innebär stress med en del obekväma samtal och den konstanta pressen på sig att uppnå säljsiffrorna för dagen och månaden. Sohee märker att hon och de övriga studenterna blir utnyttjade men inte har mycket att säga till om. Det är på företagets villkor och om studenterna slutar på egen hand, blir de rödflaggade av skolan vilket gör att de får svårt att få en annan arbetsträning vilket i sin tur innebär att de inte kan fullfölja sina studier. Helt enkelt en ond cirkel som de måste kämpa sig igenom på egen hand.


©Twin Plus Partners/Crank-Up Film

Detta blir en film som är lite småjobbig att se. Man känner verkligen av ångesten när Sohee kliver in i callcentrets lokaler. Callcentrets arbetsledare är förvisso trevlig och hjälpsam, men utnyttjandet är glasklart och likaså hur kunderna luras, eller åtminstone pressas. Det är tyvärr väldigt nära verkligheten vilket gör att man förutom ångesten känner frustration och hopplöshet. Filmen lyckas utan tvekan väldigt bra med detta, men det är inte särskilt trevligt att titta på. Regissören July Jung inspirerades för övrigt av ett liknande fall som hon läste om, därav den verklighetstrogna upplevelsen.


©Twin Plus Partners/Crank-Up Film

En ganska typisk festivalfilm (den hade världspremiär på Cannes-festivalen) och man behöver nog vara upplagd för ett tungt drama som inte ger mycket hopp. Det skulle i så fall komma från polisdetektiven Yoo-jin (Bae Doona) som börjar gräva i det hela och har rätt inställning när det kommer till att försöka komma till botten med vad som faktiskt försiggår. Dock känner man sig lika maktlös som hon gör då det är stört omöjligt att få någon att ta ansvar och inse problematiken.


©Twin Plus Partners/Crank-Up Film

Det ska sägas att det inte spelar någon roll om vi befinner oss i Sydkorea eller Sverige, exakt samma blinda inställning vilket gör att igenkänningsfaktorn är väldigt hög. Chansen till förändring är minimal, men kanske att någon någonstans inser att man inte kan ha det på det här viset. Om man väljer att se filmen ur en informativ vinkel träffar den rätt. En trevlig filmstund får man dock inte då filmen blir jobbig och deprimerande att se, tyvärr.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar