onsdag 17 januari 2024

First Knight



Titel: First Knight / Den förste riddaren
Genre: Äventyr/Action/Drama/Romantik
Land: USA/Storbritannien
År: 1995
Regi: Jerry Zucker
I rollerna: Sean Connery, Richard Gere, Julia Ormond, Ben Cross

Handling: En främling anländer till Camelot där lady Guinevere är på väg att gifta sig med kung Arthur. Främlingens namn är Lancelot och han lyckas rädda den vackra ladyn när hon kidnappas av kungens fiende. Som tack för sin insats gör kungen Lancelot till en av sina riddare.

Omdöme: Riddare, kungar, prinsessor, slott, äventyr, slag, romantik och intriger. Vad finns att inte gilla med sådana här filmer? Här handlar det om Lady Guinevere (Julia Ormond) som ska gifta sig med Kung Arthur (Sean Connery). Men hennes hemstad attackeras av Prins Malagant (Ben Cross) som vill komma åt styret i Camelot där Arthur är kung. Lancelot (Richard Gere), en duktig svärdsman, räddar den vackra Guinevere både en och två gånger från Malagant och hans män.



©Columbia Pictures

Guinevere älskar Arthur och vill bli hans, men Lancelot är riddaren i skinande rustning som gång på gång kommer till hennes undsättning när hon som mest behöver det. Han har ingen fruktan för sitt eget liv vilket gör honom fri och svår att tygla. Kung Arthur uppskattar Lancelots hängivenhet, men vad han inte vet är att Lancelot är kär i hans Guinevere. Hur ska det hela sluta?



©Columbia Pictures

Något som borde kunna avskräcka en del är det faktum att en viss Jerry Zucker står för regin. Detta är samma man som gjorde komedier som Airplane! (1980), Top Secret! (1984) och Ruthless People (1986) innan romantiska Ghost (1990). Det visar sig att detta är en välgjord och seriös film, om än med något av en sagoberättelse. Men det är ju passande med tanke på att vi har att göra med kungar, prinsessor, riddare och allt vad det innebär.



©Columbia Pictures

Trion Sean Connery, Richard Gere och Julia Ormond passar och gör vad de ska i sina respektive roller. En del kan nog ha invändningar på att Connery är för gammal, men han passar perfekt som åldrande kung som hittat kärleken på ålderns höst. Gere är ju amerikan vilket inte stämmer överens med Lancelot som ska vara fransman, men det är film och alltså lite av en sagoberättelse så det är inget som personligen stör. Ormond kan man inte ha några som helst invändningar mot då hon passar perfekt som kvinnan som hamnar mellan två helt olika män som hon älskar.



©Columbia Pictures

En noterbar sak värd att nämna är turerna kring musiken. Från början var det tänkt att Maurice Jarre skulle stå för den, men när han fick reda på att han endast skulle ha fyra veckor på sig att komponera musiken, tackade han nej. I sista stund plockades istället veteranen Jerry Goldsmith in. Han lär endast ha fått tre och en halv dag (!) på sig och levererade. Många anser att det är ett av hans bättre verk under senare delen av hans karriär. Och ja, i sina bästa stunder är det klart bra och fint, inte minst några av huvudmelodierna. Kanske lite mer ojämnt under slagen men inte så det förstör.



©Columbia Pictures

Filmen hade nog setts en gång i tiden men hade inget minne av filmen, varken innan eller under filmens gång. Det visar sig inte vara någon tokig film och den fick nog lite ljummen kritik en gång i tiden av olika anledningar, inte minst det som tidigare togs upp med valet av skådespelare. Vissa filmer tåls dock att omvärderas och detta är en sådan.



©Columbia Pictures

Något som skulle kunna sägas är att det är få karaktärer av intresse i jämförelse med de bästa filmerna i genren. Man hade gärna velat få med fler och skapat mer intriger än man får nu. Men triangeldramat kring Arthur, Guinevere och Lancelot samt fienden Malagant är tillräckligt för att hålla intresset uppe och ge en trevlig filmstund.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar