fredag 12 januari 2024

Live Wire



Titel: Live Wire / Blind terror / Blind hämnd
Genre: Action/Thriller
Land: USA
År: 1992
Regi: Christian Duguay
I rollerna: Pierce Brosnan, Ron Silver, Lisa Eilbacher, Ben Cross, Philip Baker Hall

Handling: Amerikanska toppolitiker i Washington dödas en efter en av mystiska explosioner. FBI-agenten och bombexperten Danny O'Neill kallas in för att försöka stoppa terroristdåden.

Omdöme: En grupp terrorister ledda av Mikhail (Ben Cross) utpressar senatorer i Washington på miljontals dollar. De har kommit över en explosiv formel som gör att de kan komma åt vem som helst, var som helst med hjälp av vad som verkar vara vanligt vatten. Efter att ha sprängt en senator i luften, utreder den ledande bombexperten och FBI-agenten Danny O'Neill (Pierce Brosnan) fallet. Han och hans team hittar inga spår av explosiva ämnen vilket ger dem huvudbry och inte mycket att gå efter.


©New Line Cinema

Danny försöker balansera det utmanande fallet med sitt privatliv då hans fru Terry (Lisa Eilbacher) gjort det klart att hon funderar på att lämna honom. Ryktet säger att hon kan vara romantiskt involverad med senator Frank Traveres (Ron Silver) som hon jobbar för. Detta är något som gör Danny vansinnig, både tanken att han håller på att förlora sin fru till en annan man och all ryktesspridning som hela staden verkar känna till. Men när Traveres blir nästa måltavla för terroristerna inser han att även hans fru som han fortfarande älskar är i livsfara.


©New Line Cinema

En film med Pierce Brosnan i huvudrollen bara något år innan han kom att bli James Bond. Och man känner utan tvekan att han har vad som krävs för rollen. Här regisseras han av Christian Duguay som ett par år senare gjorde den klart sevärda och något underskattade The Assignment (1997). Detta må inte vara en lika bra film, men som det visar sig är det absolut inte en bortkastad titt.


©New Line Cinema

Det är lite cheezy, ibland lite B, men även klart underhållande, actionladdat, explosivt och på det småkomiskt med en del sköna repliker. En film på allvar men som på ett oftast passande vis slänger in oväntad humor som funkar utan att det skulle förstöra eller försöka vara en actionkomedi. Det är på fullaste allvar och faktiskt välgjort med explosionerna, stuntsen och actionscenerna.


©New Line Cinema

Själva storyn är egentligen inte så tokig även om man ofta gör det enkelt för sig. Speltiden är trots allt en bit under 90 minuter, men i en actionthriller av det här slaget gör det absolut ingenting. Tvärtom hade det inte funkat om den varit mer utdragen och försökt göra något den inte klarar av. Som det är nu får man en underhållande filmstund. Det är långt ifrån en perfekt film, men ibland funkar det bra så här om den prickar rätt.


©New Line Cinema

En sak som man inte kan ha överseende med är musiken som är klart svag, speciellt under actionscenerna. Inte urusel men ibland farligt nära. På sina håll är det bättre under de lugnare partierna och mellanspelen. Hade den svaga musiken bytts ut mot mer passande och stämningsfull musik hade det hjälpt oerhört mycket. Trots musiken är filmen något av en guilty pleasure. Kanske sågs den vid rätt tillfälle när man var upplagd för denna typ av film för jag är glad att ha gett den en chans. Den gav mer än många andra renodlade actionfilmer som inte ger lika mycket.

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
4 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt 6.5
IMDb: 5.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar