tisdag 9 januari 2024

Race for Glory: Audi vs. Lancia



Titel: Race for Glory: Audi vs. Lancia / 2 Win
Genre: Drama/Sport/Action
Land: Italien/Frankrike/Storbritannien
År: 2024
Regi: Stefano Mordini
I rollerna: Riccardo Scamarcio, Daniel Brühl, Volker Bruch, Katie Clarkson-Hill

Handling: Inspirerat av händelserna som inträffade under den tuffa rivaliteten mellan tyska Audi och italienska Lancia under rally-VM 1983.

Omdöme: Det är tidigt 80-tal och rallytävlingarna domineras av Audi Quattro, den fyrhjulsdrivna rallybilen som ingen rår på. Cesare Fiorio (Riccardo Scamarcio) är stallchef för italienska Lancias rallybilar. Han är villig att göra allt som krävs för att Lancia ska vinna mästerskapet och satsar allt på rally-VM 1983. Lancia 037 tas fram och är till och med snabbare än Audi Quattro, åtminstone på landsvägar.


©Lionsgate

Samtidigt som Lancia börjar bli redo att utmana Audi med tyske stallchefen Roland Gumpert (Daniel Brühl) i spetsen, saknar de något som Audi redan har. Cesare vänder sig därför till en av de främsta rallyförarna i världen, Walter Röhrl (Volker Bruch). Han har dock dragit sig tillbaka och går endast med på att köra på sina villkor vilket Cesare inte har något annat val än att acceptera.


©Lionsgate

Italienske regissören Stefano Mordini hade tidigare gjort sevärda The Invisible Witness (2018) med Riccardo Scamarcio i huvudrollen. Här har de tillsammans gett sig på den fascinerande historien om rally-rivaliteten mellan Audi och Lancia. Då skulle det kunna bli lika bra som Rush (2013) eller Ford v Ferrari (2019). Detta blir dock snarare en blek kopia, ungefär som Lamborghini: The Man Behind the Legend (2022). Det är helt enkelt skillnad på när det är klass och något mer mediokert.


©Lionsgate

Problemet är främst att filmen inte har någon vidare story som låter en följa rivaliteten och bli engagerad i det hela. Det visar sig att filmen är inspirerad av de verkliga händelserna och personerna, men fritt valt att skapa en egen version av historien. Varför man gör på det sättet är lite av en gåta. Det är trots allt fascinerande som det är och borde kunnat skapa gott om dramatik bara filmmakarna hade gjort filmen på rätt sätt.


©Lionsgate

Själva racingscenerna är överlag bra och det är ganska bra rallykänsla över det hela. Men det är en bit upp till att vara en riktigt kvalitetsfilm i genren. Man vill känna pulsen öka, handsvetten och hjärtat i halsgropen när bilarna svischar fram på de olika rallybanorna runt om i Europa. Det finns så mycket att ta fram och få med men det blir bara halvdant mest hela tiden.


©Lionsgate

Man får inte heller något riktigt grepp om hur allt ligger till i mästerskapet bland förarna och stallen. Det är trots allt vad de ständigt pratar om, hur de vill vinna till varje pris. Men man får ingen överblick över hur de ligger till. Det gör att spänningsmomentet uteblir till stor del. Annars är det kul att se en sån här typ av film men historien om rivaliteten mellan Lancia och Audi hade förtjänat och borde blivit en bättre film.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
13 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 5.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar