torsdag 11 januari 2024

The Funeral



Titel: The Funeral
Genre: Kriminalare/Drama
Land: USA
År: 1996
Regi: Abel Ferrara
I rollerna: Christopher Walken, Chris Penn, Vincent Gallo, Benicio Del Toro, Annabella Sciorra, Isabella Rossellini

Handling: Det är 1930-tal i New York, och gangsterbröderna Ray och Chez ska hämnas på den som dödade deras lillebror.

Omdöme: De två gangsterbröderna Ray (Christopher Walken) och Chez (Chris Penn) sörjer tillsammans med resten av familjen sin lillebror Johnny (Vincent Gallo) som skjutits till döds i 1930-talets New York. Misstankarna riktas mot Gaspare (Benicio Del Toro) som bröderna haft affärer med. Medan bröderna Ray och Chez försöker ta itu med sitt hämndbegär, har deras fruar Jean (Annabella Sciorra) respektive Clara (Isabella Rossellini) fullt upp med att tygla sina makar.


©October Films

Via tillbakablickar får vi se vad som föranledde mordet på Johnny samtidigt som de tre bröderna har diverse personliga problem. Ray är den äldste brodern och den mest sansade av de tre. Som ung fick han lära sig vad som krävs att vara gangster av sin far. Chez uppvisar två sidor där han ena stunden kan vara charmig för att i nästa se det svartna för ögonen. Johnny har kommunistiska åsikter, gillar att provocera och är känd för sina perversa böjelser.


©October Films

Tittar man på filmerna Abel Ferrara gjort är det lite av en B-films regissör, även om en del av filmerna inte alls är tokiga. Här återförenades han med Christopher Walken från King of New York (1990) som förmodligen är Abel Ferraras bästa film. Det var en stor anledning till varför denna film lockade, även om 1930-talet sällan är en favoritperiod.


©October Films

Filmen visar sig hålla en ojämn standard rakt igenom. Inledningen känns lite trött och engagerar inte nämnvärt när familjen sörjer Johnnys död. Det rycker sedan upp sig en del med tillbakablickarna som inte bara ger mer djup åt karaktärerna utan även storyn. Det mesta pekar mot ett håll när det kommer till Johnnys död, men är saker och ting så glasklara som de verkar?


©October Films

Skådespelarna får en del att jobba med och det får sägas att prestationerna är av varierad grad. Mestadels bra men man känner att det inte är en toppregissör då det ibland nästan blir som en teaterpjäs. Kanske ligger något i att Abel Ferrara inte alltid lär ha varit närvarande vid inspelningen då ryktet säger att han var upptagen med att ta droger. Hur det än ligger till är filmen så pass ojämn att det blir svårt att komma in i den fullt ut. En del bra scener får man och överlag är det bra prestationer men detta kunde blivit klart mycket bättre i rätt händer.

3 - Skådespelare
3 - Handling
2 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar