fredag 19 januari 2024

Monster



Titel: Kaibutsu / Monster
Genre: Drama
Land: Japan
År: 2023
Regi: Hirokazu Koreeda
I rollerna: Sakura Ando, Eita Nagayama, Soya Kurokawa, Hinata Hiiragi

Handling: När hennes unge son Minato börjar bete sig konstigt känner hans mamma Saori att det är något fel. Hon upptäcker att en lärare är ansvarig och hon stormar in på skolan och kräver att få veta vad som händer. Filmen är en berättelse som utspelar sig genom en mors, en lärares och ett barns ögon och där sanningen framträder gradvis.

Omdöme: Ensamstående mamman Saori (Sakura Ando) jobbar hårt och försöker uppfostra sin son Minato (Soya Kurokawa) väl. På senare tid har hon upptäckt att han beter sig konstigt. Han pratar ibland om hur han är som sin döde far, om att han har en grishjärna, klipper sitt hår och har endast en sko. En dag efter att situationen gått för långt får hon honom att berätta vad som ligger bakom. Läraren Hori (Eita Nagayama) har sagt en massa saker till honom och även använt fysiskt våld mot honom.


©Toho Company/Gaga

Under den inledande första tredjedelen känner man att filmen håller på att dra ner en djupare och djupare i ett starkt drama som kommer bli en obehaglig titt ju längre in man kommer. Men det är inte riktigt så det kommer fortlöpa. Filmen visar sig nämligen vara berättad ur tre perspektiv. Den första handlar om mamma Saori, den andra om läraren Hori och den tredje om pojkarna Minato och Yori (Hinata Hiiragi).


©Toho Company/Gaga

Regissören Hirokazu Koreeda har tidigare visat att han kan göra både gripande och bra filmer. Ibland är de bättre, ibland är de kanske inte mer än ok men sällan är de ointressanta. Oftast har de ett budskap och synar det japanska samhället. Och ofta har barn viktiga och framträdande roller, så även här. Filmen blev för övrigt belönad för bästa manus på Cannes filmfestival.


©Toho Company/Gaga

Efter att den första tredjedelen avverkats tror man att man har en ganska bra bild av vad som skett och man förstår mammans frustration över situationen. Alla vuxna på skolan uppträder konstigt och man känner bara att skolan borde göra sig av med den anklagade läraren illa kvickt. Tankarna går sedan lite till danska Jagten (2012) där en lärare anklagas för obehagliga brott. Frågan är hur denna historia ska utveckla sig.


©Toho Company/Gaga

När man följer läraren Hori får man ett helt annat perspektiv på historien och förstår att saker och ting är långt ifrån så enkla och självklara som de först verkade. När man sedan gräver djupare och även får ta del av historien med de två pojkarna, klarnar bilden ytterligare.


©Toho Company/Gaga

Till slut har man tagits med på lite av en berg- och dalbana då man går igenom både det ena och det andra med de fyra karaktärerna. Ibland får filmen till det bra och man känner att den håller på att lyfta till något mer. Något håller den dock tillbaka från att bli något mer. En ok till bra film är det, mer bra än ok om man säger så. Dock en bit upp till regissörens bästa för egen del, kanske för att det är lite si och så med budskapet.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 8.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar