söndag 7 januari 2024

Society of the Snow



Titel: La sociedad de la nieve / Society of the Snow / Snöns brödraskap
Genre: Drama/Äventyr
Land: Spanien/USA/Uruguay/Chile
År: 2023
Regi: J.A. Bayona
I rollerna: Enzo Vogrincic, Agustín Pardella, Matías Recalt, Esteban Bigliardi

Handling: Planet med ett rugbylag kraschar på en glaciär i Anderna. De få passagerare som överlever kraschen befinner sig i en av världens tuffaste miljöer för att överleva.

Omdöme: Det är oktober 1972 och ett flyg med sammanlagt 55 människor ombord, däribland ett rugbylag från Uruguay, är på väg till Chile när olyckan är framme. Planet kraschar i bergskedjan Anderna och de överlevande är fast på en glaciär. Tidigt är hoppet att de kommer hittas när sökinsatserna påbörjas. Men dagarna går och de överlevande har minimalt med föda. Dessutom har de flera döda och skadade bland sig.



©Netflix

Det har gått 50 år efter händelsen och 30 år efter att det gjordes film på den verklighetsbaserade historien med amerikanska Alive (1993). En bra och klart sevärd film, men det är alltid intressant och att föredra när det är på originalspråket, i det här fallet spanska.



©Netflix

Ett klassiskt överlevnadsäventyr som verkligen tar med en på en emotionell resa. Vi följer främst de unga lagkamraterna från rugbylaget som kommer spela en viktig roll när de överlevande måste samarbeta och göra sitt yttersta för att försöka överleva. Utan några kartor eller fungerande radiokommunikation är det svårt att veta vart de befinner sig och om de kommer kunna hittas där de befinner sig. Men att ge sig iväg på expeditioner är smått omöjligt med tanke på terrängen och de låga temperaturerna när mörkret infaller.



©Netflix

En riktigt välgjord film från början till slut som lyckas engagera. Detta är även tack vare att den vågar ställa de svåra frågorna samtidigt som den behåller respekten gentemot de inblandade och deras familjer. Det är minst sagt svåra förhållanden och att ha en chans att överleva under omständigheterna är nära ett mirakel.



©Netflix

Hade man inte sett tidigare nämnda Alive (1993) hade filmen nog varit ännu starkare. Men "överlevnadstekniken" de tvingas till då desperationen är på topp är minst sagt morbid och inget man vänjer sig vid. Det är en film som får en att känna och bry sig om karaktärerna och hur det ska gå vilket är ett tecken på en klart bra film. Till slut har man fått en film som berättar historien med hjälp av en rakt igenom solid produktion och regi som man inte kan ha några som helst invändningar på. Betyget landar på mellan en svag fyra och en fyra.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.5
IMDb: 7.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar