söndag 14 januari 2024

Stanno tutti bene / Everybody's Fine



Titel: Stanno tutti bene / Everybody's Fine / Alla mår bra
Genre: Drama/Komedi
Land: Italien/Frankrike
År: 1990
Regi: Giuseppe Tornatore
I rollerna: Marcello Mastroianni, Salvatore Cascio, Michèle Morgan, Valeria Cavalli, Ennio Morricone

Handling: Matteos stora glädje här i livet är den årliga familjefesten då alla hans fem vuxna barn kommer hem till Sicilien. Mellan familjefesterna drömmer han ofta och gärna om tiden då barnen var små och livet var som bäst. Detta år lämnar dock plötsligt alla fem återbud och familjefesten går om intet. Istället bestämmer sig Matteo för att åka och besöka barnen. Det blir en resa genom hela Italien och en resa som på ett brutalt sätt visar att Matteos lyckliga minnen inte är hela sanningen.

Omdöme: Matteo (Marcello Mastroianni) bor på Sicilien och är stolt över sina fem vuxna barn som alla flyttat till fastlandet och lever sina liv. Varje sommar brukar de alla återvända och samlas, men inte i år då ingen dyker upp. Matteo, som gillar att tänka tillbaka till tiden då barnen var små, bestämmer sig för att göra en utflykt genom Italien och överraska sina barn med att hälsa på dem istället.


©Erre Produzioni

Den 74-årige Matteo bestämmer sig för att ta tåget istället för att flyga. Han kommer göra stopp i Neapel, Rom, Rimini, Milano och Turin. På vägen träffar han en rad människor, mestadels främlingar som han vill ska fråga honom om diverse saker. Han är nämligen pratglad och gillar att dela med sig av vart han är på väg och visa hur stolt han är över sina barn som alla har bra karriärer.


©Erre Produzioni

Under sin Italien-turné upptäcker Matteo att allt inte är riktigt som han föreställt sig. De vuxna barnen lever sina liv men inte alltid som han trott. Döljer de något för honom och vad kan då vara orsaken till detta? Den så positive Matteo inser under sin resa att det kan vara bäst att inte ställa en massa krav och förväntningar på sina barn. Så länge de är lyckliga är han lycklig.


©Erre Produzioni

Giuseppe Tornatore kom att göra denna film året efter hyllade Cinema Paradiso (1989) och den fick en amerikansk remake i form av Everybody's Fine (2009) med Robert De Niro i huvudrollen. Här är det Marcello Mastroianni som axlar huvudrollen och gör det klart bra. Han spelar lite av en mysfarbror med puckobottnade glasögon. Han är en pensionerad byråkrat som efter sin arbetskarriär haft sin älskade hustru och barnen att glädjas över.


©Erre Produzioni

Nästan med en gång visar filmen upp en lättsamhet och lekfullhet som inte minst hörs i Ennio Morricones musik, speciellt den återkommande huvudmelodin. Finner något trevligt och mysigt över det hela och med tanke på att Matteo ger sig ut med tåg genom Italien är det bara att luta sig tillbaka och se vad denna roadmovie kommer bjuda på när han tar sig från södra till norra Italien.


©Erre Produzioni

Det är inte bara musiken som uppvisar en lekfull sida. Matteos personlighet och hans dagdrömmande om barnen som unga gör sig ofta påmint. Gillar när han träffar de vuxna barnen och ser barnet i ung ålder där och nu. Ett enkelt men effektivt sätt att visa upp hans sinnestillstånd. Ett annat roligt inslag är när Matteo ringer en av sönerna och hamnar hos telefonsvararen. Allt runt honom stannar upp under ett par sekunder. Ytterligare ett prov på lekfullheten filmen visar upp.


©Erre Produzioni

Filmen blir en mysig resa vi gör med Matteo, men även melankolisk. Det är också lite nostalgiskt att se Matteo tänka tillbaka på de gamla goda tiderna med barnen som unga och den nuvarande situationen som inte alltid är som han minns det. Även om filmen kanske inte är perfekt och kunde varit bättre så är det en typ av film man gärna tänker tillbaka på och då höjs den liksom ett snäpp.

4 - Skådespelare
4 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
4 - Foto
--------------
20 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar