tisdag 16 januari 2024

Chef



Titel: Chef
Genre: Drama/Komedi
Land: USA
År: 2014
Regi: Jon Favreau
I rollerna: Jon Favreau, John Leguizamo, Emjay Anthony, Sofía Vergara, Scarlett Johansson, Dustin Hoffman, Oliver Platt, Robert Downey Jr

Handling: När kocken Carl Casper plötsligt säger upp sig från en fin restaurang i Los Angeles efter att ha vägrat kompromissa med sin kreativa integritet, finner han sig plötsligt utan vare sig jobb eller plan. Han beger sig till Miami där han slår sig samman med sin ex-fru, sin vän och sin son och köper en food truck. På gatan hoppas Carl kunna återfinna sin passion för matlagning och därmed sin hunger efter både livet och kärleken.

Omdöme: Filmer om matlagning och restauranger kan ofta vara bra. Här är det Jon Favreau som bestämt sig för att ge sig in i leken. Han spelar stjärnkocken Carl Casper som i många år jobbat på en fin krog i Los Angeles som drivs av ägaren Riva (Dustin Hoffman). Men när Ramsey Michel (Oliver Platt), en av de mest inflytelserika matbloggarna sågar Caspers matlagande, rinner bägaren över för Carl.


©Aldamisa Entertainment

Casper inser att han förlorat skaparglädjen som alltid varit hans signum. Under restaurangägaren Riva har han förvisso fått göra det han älskar men samtidigt har han blivit försiktig och bekväm. Passionen finns dock fortfarande kvar inom Casper och situationen blir något av en väckarklocka och spark i baken.


©Aldamisa Entertainment

När Caspers ex-fru Inez (Sofía Vergara) ska flyga ner till Miami i affärer, erbjuder hon Casper att följa med och ta hand om deras 10-årige son Percy (Emjay Anthony) som saknar att umgås med sin far. Miami är där Inez växte upp och där de träffades. Det är även platsen där Caspers karriär började och kanske är det dags att återgå till rötterna, införskaffa en food truck och väcka matpassionen till liv.


©Aldamisa Entertainment

Det första man får säga är att Jon Favreau lyckats med en sak alldeles förträffligt och det är att få en att bli hungrig och sukta efter god mat. Han tog hjälp av en erkänt duktig kock som själv hade gjort sig ett namn med en food truck där han tillagade gourmetmat. Han visade hur en mästerkock uppför sig i och runt köket, tillagar rätterna och har öga för detaljerna. Detta har Jon Favreau tagit till sig för det ser och känns väldigt professionellt när han själv tillagar maten.


©Aldamisa Entertainment

Något som inte är lika lyckat är musiken som mestadels består av skrikig latinomusik. Kanske kunde det ha passat om den varit lite mer nedtonad men som det är nu blir den alldeles för dominant. Eftersom historien tar oss ner till Miami och den kubanska matkulturen blir ett viktigt inslag i Caspers food truck förstår man musikvalet. Men tyvärr är det filmens största svaghet.


©Aldamisa Entertainment

Filmen blir som bäst under andra halvan när Casper börjar om på nytt i Miami med food trucken. Det för honom samman med sin bäste vän Martin (John Leguizamo), ex-frun Inez och inte minst sonen Percy. När det dessutom blir en road movie av det hela och food trucken gör stopp på olika platser runt om USA faller bitarna på plats. Matglädjen kommer verkligen fram genom rutan och det blir även en fin far-son historia som ger det hela en del hjärta. Allt som allt en ok första halva och en bättre andra halva.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.3

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar