fredag 5 januari 2024

Razzia sur la chnouf



Titel: Razzia sur la chnouf / Razzia / Narkotikarazzia
Genre: Kriminaldrama
Land: Frankrike
År: 1955
Regi: Henri Decoin
I rollerna: Jean Gabin, Lino Ventura, Albert Rémy, Magali Noël

Handling: Henri, mannen från Nantes, återvänder till Frankrike efter en lyckosam period i USA, där han jobbade åt narkotikasmugglaren Liski. Med sina nya kunskaper ökar han vinsten åt organisationen. Men samtidigt följer polisen varje drag från hans sida.

Omdöme: En narkotikaliga har bestämt sig för att ersätta mannen som överser operationen med Henri Ferré (Jean Gabin). Henri anländer till Paris från Nantes efter en tur i USA. Han är en rutinerad räv som plockats in för att styra upp verksamheten. Detta innebär att han träffar medarbetare från de olika leden. Mestadels är det heroin ligan tillhandahåller och nu vill de öka försäljningen, något Henri snart börjar göra de olika medarbetarna väl medvetna om.


©Gaumont

Som täckmantel driver Henri en restaurang som han tagit över från sin företrädare. Restaurangen blir ett tillhåll för hans affärer och möten med kriminella från organisationen, inte minst Roger (Lino Ventura) och Bibi (Albert Rémy) som skickas av organisationens ledare för att göra diverse smutsiga jobb. På restaurangen jobbar även den unga barflickan Lisette (Magali Noël) som alla har ögonen på men som faller för den äldre Henris mogenhet och charm.


©Gaumont

Filmen inleder med informationstext om att filmen hoppas nå ut till en del av alla de som en dag kommer i kontakt med droger. Det visar sig att filmen till viss del försöker visa upp en ärlig bild av drogvärlden där inte bara de kriminella som styr och langarna synas utan även några av de som blivit beroende av heroin, opium och marijuana. Dock är denna del av filmen som visar upp användarna tyvärr alltför ointressant och har mer tagits med från en informativ vinkel istället för att integreras med huvudhistorien. Det gör att filmen ibland tappar lite fokus.


©Gaumont

Jean Gabin är så där självklar i huvudrollen som man ofta sett honom. Året innan gjorde han den desto bättre gangsterfilmen Grisbi (1954). Här handlar det alltså om en narkotikaliga och deras verksamhet. Han är klart stabil men varken han eller filmen lägger i en högre växel som önskat. Det är en film som man verkligen kan säga puttrar på. När man tror att den ska börja hetta till återgår den snart igen till samma gamla ljumna tempo.


©Gaumont

Som tidigare nämnts har filmen valt att delvis göra det till en informativ film om droger. Som det visar sig tar det bort lite för mycket från det som filmen borde lagt ner mer energi på. Spänningen försvinner lite grann tack vare detta och även om filmen inte är dålig når den inte heller upp i några vidare höjder. En ok film är det dock med någon intressant vändning längs vägen, men hade hoppats på lite mer av filmen.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar