lördag 6 januari 2024

Bastarden / The Promised Land



Titel: Bastarden / The Promised Land
Genre: Drama
Land: Danmark/Sverige/Norge/Tyskland
År: 2023
Regi: Nikolaj Arcel
I rollerna: Mads Mikkelsen, Amanda Collin, Simon Bennebjerg, Kristine Kujath Thorp

Handling: Historien om Ludvig Kahlen som gick efter sin livslånga dröm: att få heden att ge honom rikedom och ära.

Omdöme: Ludvig Kahlen (Mads Mikkelsen) jobbade upp sig från att vara bondpojke till att bli kapten efter 25 år som soldat i den tyska armén. Nu är året 1755 och han har dragit sig tillbaka och återvänt till sitt hemland Danmark. Han bestämmer sig för att ge sig på en ny utmaning och ber det danska kungahuset om att få bruka jorden på heden som tillhör kungahuset. Han kräver inga pengar, men om han lyckas vill han ha en adelstitel med tillhörande gods och tjänstefolk.


©Zentropa Entertainments

Det är en stor utmaning för Kahlen som behöver jobba hårt och rekrytera män för uppgiften. Den biten är det minsta problemet som det visar sig. Han kommer få problem med tattare som härjar i området, inte minst en liten flicka som kommer och stjäl. Än värre blir det med Frederik de Schinkel (Simon Bennebjerg), en elak lokal godsägare som hamnar i konflikt med Kahlen. Detta då de Schinkel hävdar att Kahlen är på hans mark och tänker göra allt för att driva iväg Kahlen och alla som sätter sin fot på marken.


©Zentropa Entertainments

Inledningsvis under sisådär första tredjedelen håller historien intresset uppe när Kahlen börjar göra sig hemmastadd på heden, konflikten drar igång med de Schinkel och Kahlen dessutom blir smått romantiskt involverad med Edel Helene (Kristine Kujath Thorp). Hon är nämligen de Schinkels kusin och bortlovad till honom, något som spär på konflikten ytterligare.


©Zentropa Entertainments

När filmen rullar på och tar sig runt halvvägs in har historien liksom stannat upp. Kahlen kämpar på där ute på heden och de Schinkel försöker komma på sätt att driva bort honom därifrån. Tyvärr blir det alldeles för utdraget och faktiskt småtråkigt att följa Kahlen på heden där en hushållerska och den lilla tattarflickan gör honom sällskap. Man väntar mest på att konflikten med de Schinkel ska leda till något, precis som med relationen mellan Kahlen och Edel Helene. Det förhalas dock alldeles för länge.


©Zentropa Entertainments

Filmen blir alltså lite småtråkig att ta sig igenom och det är en deprimerande tidsperiod. Nu är filmen inspirerad av verkliga händelser men det känns som intrigerna inte riktigt är så intressanta som de borde vara. Kanske är det snarare något i genomförandet med filmen som gör att det blir lite tråkigt och deprimerande istället för att bli starkt och gripande. Det är inget fel på produktionen och även prestationerna är mestadels stabila. Blir bara ingen vidare filmupplevelse under den drygt två timmar långa speltiden som även känns något politiskt korrekt tillrättalagd.

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 5.5 alt. 6.0
IMDb: 7.7

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar