söndag 28 januari 2024

Radical



Titel: Radical
Genre: Drama
Land: Mexiko
År: 2023
Regi: Christopher Zalla
I rollerna: Eugenio Derbez, Daniel Haddad, Jennifer Trejo, Danilo Guardiola

Handling: En ny lärare i en mexikansk gränsstad full av försummelse, korruption och våld försöker sig på en radikal ny metod för att låsa upp elevernas nyfikenhet, potential - och kanske till och med deras geni.

Omdöme: Denna verklighetsbaserade historia utspelar sig i en mexikansk gränsstad mellan åren 2011-2012. Det är ny termin på grundskolan och mellanstadieklassen får en ny lärare i form av Sergio Juarez (Eugenio Derbez). Skolan har uppvisat de sämsta siffrorna bland elevernas testresultat och rektorn Chucho (Daniel Haddad) har fått grönt ljus att motivera lärarna med en bonus om de får upp siffrorna vid nästa årliga testskrivning.


©ViX/3Pas Studios

Sergio har ingen lätt uppgift framför sig. Skolgången är gratis fram till sjätteklass men redan under det skolåret brukar stora delar av eleverna hoppa av eller inte återvända. En del av anledningen är att de inte har råd att fortsätta, en annan är den höga kriminaliteten med drogkartellerna som rekryterar ungdomarna runt den här perioden i deras liv.


©ViX/3Pas Studios

Det visar sig tidigt att Sergio har en smått radikal approach till hur han lär ut vilket drastiskt skiljer sig från de övriga lärarna. Han lägger över stora delar av kontrollen till eleverna och låter dem bestämma vad de ska lära sig. På så vis hoppas han motivera dem och få dem nyfikna istället för att säga åt dem när och hur de ska lära sig. Rektorn Chucho och de övriga lärarna är förbryllade och frågan är om Sergios metoder ger önskat resultat och är hållbart.


©ViX/3Pas Studios

Genom åren har det gjorts diverse skolfilmer om inspirerande lärare som på ett eller annat sätt får ta hand om problemelever i tuffa områden och liknande. Det här är egentligen ingen skillnad även om eleverna är relativt städade redan från början. Tillvägagångssättet från läraren Sergios sida gör dock att han väcker eleverna till att tänka själva och vilja lära sig sådant som de är nyfikna på. Längs vägen lär de sig även det som är viktigt att kunna tack vare Sergio.


©ViX/3Pas Studios

Eugenio Derbez i huvudrollen som läraren Sergio Juarez hade kul nog setts i den amerikanska komedin The Valet (2022). Här visar han att han kan spela en seriösare roll utan problem. Han får även gott sällskap av ungdomarna som genomgående funkar i små som stora roller.


©ViX/3Pas Studios

Filmen väljer att förutom Sergio även följa tre av eleverna lite extra med deras privatliv vid sidan om skolan. Dessa ger historien lite mer djup och förståelse för deras hemmiljö, deras drömmar och vad de står inför. Det hela når en topp med runt 20 minuter kvar då händelser gör att man känner att filmen nu är upplagd för en stark och gripande final. Men så blir det inte riktigt. De sista 20 minuterna får inte riktigt till det lika bra. Visst ska det vara en inspirerande historia vilket det på sätt och vis blir, men det är synd att den inte lyckas fullfölja mot slutet.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
17 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 8.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar