torsdag 18 januari 2024

The Boys in the Boat



Titel: The Boys in the Boat
Genre: Drama/Sport
Land: USA
År: 2023
Regi: George Clooney
I rollerna: Joel Edgerton, Callum Turner, Peter Guinness, Hadley Robinson

Handling: Den verklighetsbaserade historien från 1930-talet centrerad kring University of Washingtons roddlag, från deras början av depressionstiden till att tävla i OS i Berlin 1936.

Omdöme: Det är 1930-tal och historien följer Joe Rantz (Callum Turner) som går på University of Washington i Seattle, Washington. Han har inte råd att betala studieavgiften för kommande termin och om han inte lyckas få ett jobb blir han utslängd. Då får han och andra studenter chansen att komma med i roddlaget. Åtta plus en reserv kommer att väljas ut och moroten för Joe är att de som kommer med i laget får en peng som täcker studieavgifterna plus eget boende.


©MGM

Motivationen är hög för Joe och flera av de övriga studenterna. Men det är väldigt krävande både fysiskt och mentalt. Uttagningarna leds och överses av huvudtränaren Al Ulbrickson (Joel Edgerton) och hans team. Att komma med i laget är ett första steg för Joe och de övriga som väljs ut. Det unga laget visar sig besitta stor potential som kan ta dem till toppen bland roddlagen i hela landet. Det i sin tur kan leda till att få representera USA i OS i Berlin 1936...


©MGM

Denna verklighetsbaserade historia är verkligen en underdoghistoria och en inspirerande sådan. Det är en typ av historia som gör sig bäst när den är verklighetsbaserad då det annars kan känns för tillrättalagt och sockersött. Här blir det svårt att inte ryckas med och känna för gänget som inte har samma förutsättningar (pengar) som de flesta andra som håller på med sporten.


©MGM

Filmen, som är regisserad av George Clooney, går mestadels efter mallen för en sån här film. Den kör på säkra kort även om man valt att inte ha de stora namnen i rollistan. Istället låter man den verklighetsbaserade historien tala sitt tydliga språk då man verkligen kan prata om att besegra oddsen.


©MGM

En genomgående gedigen produktion som känns som en film med Oscarsaspirationer. De inspirationsrika tävlingarna rycks man med i även om det kanske inte är det mest spännande man sett med en rad roddtävlingar. Men det är givetvis sakerna som sker runt omkring, både innan och under förberedelserna och tävlingarna som gör att man vill dessa unga män väl.


©MGM

Sammanfattningsvis kan man säga att det är en välgjord film utan att direkt utmärka sig på något vis. Det skulle väl då vara att själva historien är den starkaste ingrediensen. Det saknas helt enkelt lite av varje på de flesta håll och kanter för att höja filmupplevelsen till något mer. Det blir småintressant för stunden men ganska lättglömt när röken lagt sig. Det har mer att göra med hur filmen är gjord än själva historien.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar