tisdag 30 januari 2024

Mystery Train



Titel: Mystery Train
Genre: Drama/Komedi
Land: USA/Japan
År: 1989
Regi: Jim Jarmusch
I rollerna: Yûki Kudô, Masatoshi Nagase, Nicoletta Braschi, Elizabeth Bracco, Steve Buscemi, Tom Noonan

Handling: Tre historier sammanvävs i Memphis. Ett ungt japanskt par är på besök i staden för att uppleva dess musikaliska historia, en kvinna på väg hem till Italien med sin makes likkista tvingas mellanlanda i staden och några lokalbor rånar en spritbutik.

Omdöme: Att kalla Jim Jarmusch för en favoritregissör skulle vara långt ifrån sanningen. Ibland får han till det och det är väl det som gör att nyfikenheten finns där att ta sig an en och annan av hans filmer. Detta var en av hans tidigare, hyllade filmer som inte hade setts. Ingen direkt orsak varför den inte hade setts men kanske var det det faktum att det skulle handla om tre historier som inte lockade nämnvärt.


©JVC Entertainment Networks/Orion

Handlingen utspelar sig i Memphis dit två japanska turister anländer med tåg. Det är Mitzuko (Yûki Kudô) och hennes pojkvän Jun (Masatoshi Nagase) som båda är stora Elvis Presley fans. Tanken är att de ska besöka studion där Elvis och många andra kända artister spelat in musik och Graceland. Stora delar av tiden med dem spenderas dock på hotellrummet.


©JVC Entertainment Networks/Orion

Den andra historien handlar om italienskan Luisa (Nicoletta Braschi) som ska övernatta i staden innan hon flyger hem till Rom. Efter att ha blivit hustlad av en svindlare (Tom Noonan), delar hon rum med Dee Dee (Elizabeth Bracco) på samma hotell som japanerna bor på. Hon har precis gjort slut med sin pojkvän och har ingenstans att ta vägen innan hon ska lämna Memphis med tåg.


©JVC Entertainment Networks/Orion

Och så har vi den tredje och avslutande delen som handlar om frisören Charlie (Steve Buscemi) som blir indragen i en fyllenatt av sina två vänner som precis förlorat sina jobb och vill dränka sina sorger. Precis som i de övriga delarna leder deras väg till hotellet som drivs av en skön nattportier och trött hotellpiccolo.


©JVC Entertainment Networks/Orion

Vad som uppskattas med filmen är att det visar sig att de tre historierna vävs samman. Det gör att det efter ett tag blir lite kul att följa detaljerna som sammanlänkar historierna även om de olika karaktärerna mestadels är ovetandes om varandra. Så på så vis lyckas filmen hålla intresset uppe även om historierna i sig inte är direkt speciella.


©JVC Entertainment Networks/Orion

Det är ett något sävligt tempo då det mest lunkar fram, särskilt de två första historierna. I den tredje sker en del saker lite mer plötsligt och här är man också mer medveten om att allt är ihopkopplat vilket gör att nyfikenheten ökar lite grann. Däremot är det inte en film som går hem fullt ut eller skapar en stämning som skulle få mig att känna att det är en film jag gärna vill återbesöka, även om den kanske ses om en vacker dag. Överlag är det en helt ok film som åtminstone är värd en titt.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar