måndag 22 januari 2024

A Walk in the Woods



Titel: A Walk in the Woods
Genre: Äventyr/Drama/Komedi
Land: USA
År: 2015
Regi: Ken Kwapis
I rollerna: Robert Redford, Nick Nolte, Emma Thompson, Mary Steenburgen

Handling: Efter att ha tillbringat tio år i England återvänder Bill Bryson till USA. Han bestämmer sig för att det bästa sättet att återknyta till sitt hemland är att vandra genom Appalacherna med en gammal vän.

Omdöme: Bill Bryson (Robert Redford) har skrivit flera böcker, inklusive om resande till olika platser. Sedan en tid tillbaka har han mest dragit sig tillbaka efter att ha återvänt till hemlandet USA från England där han bodde i tio år. Han lever ett stillsamt liv med sin hustru Catherine (Emma Thompson) och ser sina barn och barnbarn växa upp. Men uppenbarligen saknas något i hans liv. Han saknar äventyret som en gång drev honom och tog honom till olika platser runt om i världen.


©Broad Green Pictures

En dag får han en idé att ge sig ut på vandringsleden känd som Appalachian Trail. Catherine är förvånad och allt annat än glad då det är tufft för en person i sina bästa år och Bill är i 70-års åldern. Hon går med på att släppa iväg honom på villkoret att han inte vandrar ensam. Bill har dock ingen lycka med att hitta någon som vill följa med honom. Ända tills en gammal vän han inte sett på 40 år vill hänga med. Vännen i fråga är Stephen Katz (Nick Nolte) som är allt annat än i god form, inte minst efter sina alkoholproblem.


©Broad Green Pictures

Bryson och Katz blir ett något omaka radarpar då Bryson är en välbildad och proper man medan Katz är mer alldaglig och tar dagen som den kommer. De båda reste runt Europa för över 40 år sedan och kom inte alltid överens. Inte mycket har förändrats då de ofta ser på livet på olika sätt. Men när de ger sig ut på vandringsleden kommer de ha gott om tid på sig att prata igenom saker, reflektera över det förflutna och det som är viktigast för dem här i livet. De ska nämligen vandra i ett par månader på vandringsleden...


©Broad Green Pictures

På förhand misstänktes att det kunde bli mer komedi av det hela än vad det visar sig bli. Det bygger nämligen på verkliga händelser där de två gamla vännerna gav sig ut på vandringsleden. Den stora skillnaden mellan verkligheten och filmen är att de båda vännerna var 44 år i verkligheten medan de i filmen är i 70-års åldern.


©Broad Green Pictures

Något som slår en när Bryson och Katz ger sig ut på vandringsleden är att det är många som är ute och vandrar runt dem. Ibland träffar de på folk när de vandrar, andra gånger delar de campingplats med en massa andra. Det ger lite blandade känslor får man säga. På ett sätt kan det vara trevligt att träffa på andra för en stund, prata lite och så. Å andra sidan förtar det upplevelsen när man ser vissa i ett mycket högre tempo som liksom stressar en. Det är också något speciellt med att vara ute i naturen och känna att man har lugn och ro istället för att nästan snubbla över folk till höger och vänster.


©Broad Green Pictures

Filmen blir faktiskt småtrevlig och lite mysig när Redford och Nolte traskar runt och ställs inför en del problem och situationer längs vägen. Intressant nog var det påtänkt som ett projekt för Robert Redford och Paul Newman en gång i tiden, men Newmans hälsa tillät inte att det blev av. Nolte visar sig dock vara exakt vad filmen behöver. Han må vara burdus och se ut som en luffare men han är filmens själ och stjärna. Ibland skrattar man gott och han är oftast huvudanledningen till det.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5 alt. 7.0
IMDb: 6.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar