fredag 26 januari 2024

Reckless



Titel: Reckless / Rebellen
Genre: Drama/Romantik
Land: USA
År: 1984
Regi: James Foley
I rollerna: Aidan Quinn, Daryl Hannah, Adam Baldwin, Cliff De Young, Dan Hedaya

Handling: En rebellisk tonårig idrottsman faller för cheerleader-tjejen Tracy. De kommer från olika sociala bakgrunder och varnas av vänner och familj att det inte är någon mening med förhållandet. Men Johnny kämpar ändå för att vinna Tracys kärlek.

Omdöme: Johnny Rourke (Aidan Quinn) bor med sin alkoholiserade far då hans mamma lämnade dem för några år sen. Ända sedan dess har Johnny gått från att vara en normal kille till att bli rebellisk och mest hålla sig för sig själv. Han bor i en stålstad och i gymnasiet spelar han amerikansk fotboll där stjärnan är Randy Daniels (Adam Baldwin) som är ihop med cheerleadern Tracy Prescott (Daryl Hannah).


©MGM

Tracy kommer från en välbärgad familj och är den perfekta dottern. Hon borde vara nöjd så som det är, men något drar henne till den mystiske Johnny Rourke. Så när de båda lottas att gå på en skoldans tillsammans får de en chans att lära känna varandra bättre, något som Randy genast är svartsjuk över.


©MGM

Johnny är besluten att göra Tracy till sin vilket leder till en passionerad kärleksaffär. Men frågan är om Tracy vågar bryta sig loss från sitt inrutade liv och falla för Johnny eller om hon väljer att återgå till det trygga hon känner till, inklusive Randy.


©MGM

Det är en regidebut av James Foley som senare skulle komma att göra trevliga och sevärda filmer som At Close Range (1986), After Dark, My Sweet (1990) och Glengarry Glen Ross (1992). Nu är inte denna i nivå med dessa filmer men det är trots allt en stabil regidebut. Det var även debutmusik av Thomas Newman som senare kom att bli flerfaldigt Oscarsnominerad. Dessutom var det Aidan Quinns filmdebut och en tidig roll för Daryl Hannah. De funkar båda bra även om de känns något för gamla för att spela gymnasieelever.


©MGM

En film som får en att tänka lite på Thief of Hearts (1984) från samma år där också en mystisk och potentiellt farlig ung man fångar en ung kvinnas hjärta och de inleder en het romans. I båda fallen har man inte de starkaste manusen då det efter ett tag mest blir att följa Johnny och Tracy som rullar runt i sänghalmen. Speciellt efter runt halva filmen blir det extra mycket fokus på just detta. Kanske inte så konstigt att James Foley senare kom att göra Fifty Shades Darker (2017) och Fifty Shades Freed (2018).


©MGM

Absolut inte en film som vinner några priser eller liknande men det är trots allt något smått magiskt med 80-tals filmer av det här slaget. De plockar fram sina diverse tricks för att skapa den där stämningen som andra årtionden inte kan mäta sig med. För även om manuset inte är något speciellt kan man inte låta bli att ryckas med och få en småmysig filmstund. Musiken och nostalgin spelar in men även hur det är filmat och presenterat. Ibland är det exakt vad själen behöver för stunden.

3 - Skådespelare
2 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0 alt. 6.5
IMDb: 6.2

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar