måndag 11 december 2023

Sisu



Titel: Sisu
Genre: Action/Krig
Land: Finland
År: 2022
Regi: Jalmari Helander
I rollerna: Jorma Tommila, Aksel Hennie, Jack Doolan, Mimosa Willamo

Handling: 1944, slutet av andra världskriget. Efter år av förgäves letande hittar den tuffe guldgrävaren Aatami Korpi äntligen sitt livs guldskatt. Han försöker ta sitt byte från Lapplands fjäll in i staden men måste resa genom vildmark ockuperad och förstörd av tyska trupper.

Omdöme: I de nordligaste finska Lapplands fjällen har Aatami Korpi (Jorma Tommila) likt tjuren Ferdinand valt att hålla sig undan civilisationen och i det här fallet kriget. Han är en f.d. elitsoldat som valt att lämna allt bakom sig och istället gräva efter guld. Efter att ha gjort ett jättefynd beger han sig genom vildmarken mot civilisationen med sitt guld. På vägen stöter han dock på nazisterna som patrullerar i området.


©Subzero Film Entertainment

Konfrontationen med de tyska nazitrupperna blir blodig då de inte har någon aning om vem de har att göra med. Han är en legend inom den finska militären då det sägs att han på egen hand dödat över 300 ryska soldater. Nu är det dags att döda ett par tyska soldater som inte lämnar honom i fred. Tyskarna, ledda av Bruno (Aksel Hennie), har med sig ett par kvinnliga sexslavar och får nys om att Korpi har guld som de vill få händerna på.


©Subzero Film Entertainment

Den finska sisun har man ofta hört talas om. Här har man tagit den mytomspunna sisun och vridit upp det maximalt vad gäller huvudkaraktären. På förhand lät det här lite lockande och lovande med nazister, guld och finska soldater som plockar fram sin sisu för att slåss mot fienden. Nu visar det sig endast vara Korpi och hans övermänskliga sisu som används som en superhjälte, något som tyvärr inte riktigt funkar.


©Subzero Film Entertainment

Filmen visar sig vara alldeles för orealistisk där det mest stör att vår hjälte Korpi mirakulöst överlever ett dussintal gånger då han borde dött. Superhjältefilm är en sak, men här ska det handla om sisu, vilket inte är en superkraft, eller? Tyvärr har man tagit det för långt och det blir lite skrattretande att se Korpi undkomma döden gång på gång på de mest overkliga sätten.


©Subzero Film Entertainment

På sätt och vis skulle man kunna säga att det är lite som om Quentin Tarantino skulle ha gjort superhjältefilm av Inglourious Basterds (2009) fast med sparsamt med dialog. Här är det Jalmari Helander som tidigare hade gjort småtrevliga julfilmen Rare Exports (2010). Det är inte direkt misslyckat då det är välgjort och actionfyllt med en hel del blodiga uppgörelser mellan Korpi och nazisterna (som alla talar engelska). Synd bara att filmen går till så pass stor överdrift. Hade den bara hållit fötterna på jorden hade detta kunnat uppskattas klart mycket mer. Som det är nu känns det i ärlighetens namn som en enda lång Rammstein-video. Småkul javisst, men alldeles för korkat.

2 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.9

2 kommentarer:

  1. Jag tyckte att den var fantastisk just för att den var så korkad :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja så kan man också se på det :) Fast för egen del blev det inte tillräckligt för att bli underhållande på ett bra sätt.

      Radera