måndag 1 april 2024

Jagged Edge



Titel: Jagged Edge / Kniven är enda vittnet
Genre: Thriller/Drama/Mysterium
Land: USA
År: 1985
Regi: Richard Marquand
I rollerna: Glenn Close, Jeff Bridges, Peter Coyote, Robert Loggia, Lance Henriksen

Handling: Jack Forrester står anklagad för de brutala morden på sin maka Page och hembiträdet Consuela. Mordvapnet, en sågtandad kniv, skulle ha funnits i hans skåp på countryklubben.

Omdöme: Detta är en film och genre som ligger mig varmt om hjärtat. Inte bara av nostalgiska skäl då den sågs som ung utan av flera anledningar. Bra skådespelare gör givetvis en hel del, musik av John Barry, hela inramningen runt San Francisco, mordmysteriet som leder till rättegång och grävandet efter nya bevis och vittnesuppgifter. Vad är sanning och vad är lögn? Vem försöker manipulera vem och vem är bäst på att spela spelet som de inblandade gett sig in i?


©Columbia Pictures

En förmögen kvinna blir brutalt mördad i sin säng av en maskerad mördare som binder fast och hugger henne med en sågtandad jaktkniv och skriver ordet "Bitch" på väggen med hennes blod. Även hembiträdet har mördats. Jack Forrester (Jeff Bridges) är maken till den mördade kvinnan och blir genast huvudmisstänkt. Han blev själv attackerad av mördaren som flydde just som Jack kom hem sent och fick en huvudskada.


©Columbia Pictures

Distriktsåklagaren Thomas Krasny (Peter Coyote) är inte sen med att åtala Jack Forrester för dubbelmordet. Inte bara för att ett vittne trätt fram med information som gör gällande att han sett en jaktkniv i Forresters skåp på countryklubben där Jack är medlem, utan även för att Forrester är chefredaktör på en stor tidning som ofta kritiserar Krasny.


©Columbia Pictures

Den duktiga advokaten Teddy Barnes (Glenn Close) plockas in för att försvara Jack Forrester. Hon är tveksam till det hela då hon dels tvivlar på att han är oskyldig och dels har hon lagt av med kriminella fall efter att ha fått nog för fyra år sedan med ett jobbigt fall. Hon övertygas dock av ett möte med Jack och bestämmer sig för att försvara honom. Hon vänder sig även till sin gamle vän Sam (Robert Loggia) som är den bästa utredaren och snoken hon träffat.


©Columbia Pictures

Intressant nog minns inte så mycket från filmen, trots att den setts flera gånger förr. Det sker dock en hel del under filmens gång. Kanske så att det inte finns scener som verkligen sticker ut så att de sätter sig. Istället förs handlingen hela tiden framåt med nya upptäckter, bra prestationer och karaktärer som håller intresset uppe. Den har egentligen det mesta man vill ha från en sån här film. En gammal hederlig thriller med ett mysterium, ett rättegångsdrama som får en och annan vändning plus en personlig inblandning från försvarsadvokatens sida som gör att hon potentiellt lever farligt.


©Columbia Pictures

Regi av Richard Marquand som tidigare hade gjort täta Eye of the Needle (1981), vilket lär ha varit orsaken till varför producenterna kände att han var rätt regissör för materialet. Manus av Joe Eszterhas som senare kom att skriva manuset till Basic Instinct (1992). Och det kan man se då det finns en del likheter mellan filmerna med den vetskapen. Thrillers som utspelar sig i San Francisco, brutala mord och en personlig inblandning mellan den huvudmisstänkta och försvararen alternativt den som försöker sätta dit den misstänkta.


©Columbia Pictures

När allt är sagt och gjort kan det konstateras att filmen håller fint och är ett bra exempel på hur en film i genren ska gå tillväga för att bli lyckad. En lite liknande film från runt den här tiden som också uppskattas är Presumed Innocent (1990) som på ett snarlikt sätt kombinerar vad som gör denna lyckad. Helt enkelt en typ av film som uppskattas. Det må inte vara det mest minnesvärda eller spektakulära, men man känner sig trygg med skådespelarna och vad inramningen runt mordmysteriet har att bjuda på.

4 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
4 - Musik
3 - Foto
--------------
18 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0 alt. 7.5
IMDb: 6.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar