onsdag 29 maj 2024

Code of Silence



Titel: Code of Silence / En snut snackar inte
Genre: Action/Kriminaldrama/Thriller
Land: USA
År: 1985
Regi: Andrew Davis
I rollerna: Chuck Norris, Henry Silva, Molly Hagan, Dennis Farina, John Mahoney

Handling: Chicago-polisen Eddie Cusack hamnar mitt uppe i ett gangsterkrig när han försöker rädda livet på dottern till en gangsterboss.

Omdöme: Under en polisinsats mot en drogliga får Chicago-snuten Eddie Cusack (Chuck Norris) det hett om öronen. Detta då andra kriminella slår till mitt under knarkaffären och lämnar flera döda och skadade. Eddie blir utskälld av sin chef, en av poliserna utreds för att ha skjutit en oskyldig minderårig och drogligans boss Luis Comacho (Henry Silva) kräver att hans män finner de skyldiga och hämnas.


©Orion Pictures

Eddie Cusack måste försöka lokalisera Comachos liga och ta reda på vilka som låg bakom attacken. Spåren leder honom till Diana Luna (Molly Hagan), dottern till gangstern som var hjärnan bakom attacken. Då hon blir en måltavla för Comachos män, måste Eddie försöka skydda henne samtidigt som hon kan leda honom till de han själv är ute efter.


©Orion Pictures

En film med ett manus som från början var erbjudet till Clint Eastwood som den fjärde installationen i Dirty Harry-serien. Efter att Clint Eastwood tackade nej och istället gjorde Sudden Impact (1983), gjordes filmen med en annan actionskådis - Chuck Norris. För regin står Andrew Davis som i och med framgången med denna film blev anlitad som actionregissör på filmer som bl.a. Above the Law (1988), The Package (1989) och Under Siege (1992). Det kulminerade sedan med hans främsta film The Fugitive (1993).


©Orion Pictures

Något av en actionrökare som tar oss genom lite småsunkiga Chicago-miljöer lett av Chuck Norris som håller filmen som en av sina favoritfilmer. Han är ungefär lika torr och stel som vanligt i en film som känns som något av en standard actionthriller från den här tiden. Inget som direkt höjer sig över mängden och pulsen ligger på ungefär samma nivå mest hela tiden. Även om det är lite lättsam underhållning blir det mest tidsfördriv utan något minnesvärt som t.ex. sköna one liners eller explosiva scener som skulle sticka ut.


©Orion Pictures

3 - Skådespelare
2 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.0
IMDb: 6.0

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar