lördag 4 maj 2024

The Goldman Case



Titel: Le procès Goldman / The Goldman Case
Genre: Drama
Land: Frankrike
År: 2023
Regi: Cédric Kahn
I rollerna: Arieh Worthalter, Arthur Harari, Stéphan Guérin-Tillié, Nicolas Briançon

Handling: Berättar om rättegången mot Pierre Goldman, en fransk vänsterrevolutionär som stod åtalad för flera rån, mord och mordförsök.

Omdöme: Rättegångsdrama om Pierre Goldman (Arieh Worthalter) som dömts för ett flertal rån och även mord. En ny rättegång äger rum år 1976 när Goldman redan avtjänat sex år i fängelse. Han har hela tiden erkänt sig skyldig till rånen han anklagas för, men inte rånmordet som skedde på ett apotek i december 1969. Han har även skrivit en bok under tiden i fängelset där han hävdar sin oskuld.


©Ad Vitam

Goldmans försvarsadvokat Kiejman (Arthur Harari) och hans kollegor har svårt att tygla den frispråkige Goldman som är en intelligent och kvicktänkt man som dock har en tendens att vara hetlevrad. Han anklagar inte minst polisen för att vara rasister och att mordanklagelserna mot honom fabricerats av polisen. Det blir en minst sagt tryckt stämning i rättegångssalen där Goldman har stöd av vänsteraktivister då han själv tillhör den grupperingen.


©Ad Vitam

Ett rättegångsdrama som helt och hållet följer vittnesuppgifterna från åklagarsidan och försvarssidans försök att slå tillbaka anklagelserna. Vi kan bara gå efter vad vittnesmålen och bevisen säger, även om det är svårt att tyda hur det faktiskt kan ligga till. Det är trots allt verklighetsbaserat där stora delar av dialogen från rättegången plockats från den verkliga rättegången som ägde rum.


©Ad Vitam

Pierre Goldman är inte helt lätt att tycka om. Han har trots allt varit vänsterrevolutionär i Latinamerika innan han återvänt till Frankrike där han fortsatt med sina politiska aktiviteter, tagit till våld och begått ett antal rån som han erkänt. Samtidigt verkar han vara en principfast man som vill att rättegången ska handla om fakta kring rånmordsåtalet och inte göra det till en rättegångscirkus om himmel och jord.


©Ad Vitam

Ett klart realistisk rättegångsdrama där ingen musik används och inte heller några tillbakablickar eller liknande som skulle visa vad som hänt på brottsplatsen. Det har därför en dokumentär stil som för det mesta funkar bra och låter oss vara med som åskådare när bevisen och förklaringarna läggs fram. På sina håll blir det lite småjobbigt att se Goldman använda raskortet och skylla på att han är jude. Han har trots allt en stark övertygelse i sina politiska åsikter vilket även innefattar hans föräldrars judiska härkomst.


©Ad Vitam

Filmen är bättre när religion och politik läggs åt sidan och man kan koncentrera sig på fakta för att försöka komma fram till om Pierre Goldman faktiskt är skyldig till mord eller inte. Givetvis blir politik och religion en del av försvaret inte minst han själv väljer att trycka på, så det är svårt att slippa det. Men då håller man sig inte till fakta, något Goldman själv var så mån om.


©Ad Vitam

När filmen slutar och text avslöjar lite om efterspelet känns det som det fanns mer att berätta om Goldman-historien. Man har dock endast valt att helt fokusera på rättegången vilket i sig funkar, men efterspelet hade varit minst lika intressant att ta del av. Detta får man istället läsa sig till och spekulera i på egen hand.

4 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 7.1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar