söndag 26 maj 2024

Civil War



Titel: Civil War
Genre: Drama/Action/Krig/Thriller
Land: USA/Storbritannien
År: 2024
Regi: Alex Garland
I rollerna: Kirsten Dunst, Cailee Spaeny, Wagner Moura, Stephen McKinley Henderson, Jesse Plemons

Handling: Under ett modernt inbördeskrig i USA har 19 delstater brutit med staten, och strider råder över stora delar av landet. En grupp pressfotografer försöker ta sig genom striderna till Washington DC, samtidigt som USA:s president för öppet krig mot de utbrytande delstaterna.

Omdöme: I en nära framtid har inbördeskrig utbrutit i USA. Den sittande presidenten, som är inne på sin tredje mandatperiod, har deklarerat krig mot den rörelse som motsätter sig staten och vill få bort presidenten. Den rutinerade krigsfotografen Lee (Kirsten Dunst) och hennes kollega Joel (Wagner Moura) har bestämt sig för att bege sig till Washington DC för att få till en intervju med presidenten.


©A24

Lee och Joel får sällskap av veteranen Sammy (Stephen McKinley Henderson) som är den sluge räven i gänget och nykomlingen Jessie (Cailee Spaeny) som är en ung och aspirerande krigsfotograf. Tillsammans beger de sig mot målet och tvingas ta sig genom krigshärjade områden. Men det är precis vad de suktar efter, inte minst Joel som vill känna adrenalinkicken av att hamna mitt i skottelden.


©A24

Britten Alex Garland har efter filmerna Ex Machina (2014), Annihilation (2018) och Men (2022) gett sig på det Andra amerikanska inbördeskriget. Fiktivt förvisso, men klart och tydligt ett varningens finger för vad som kan komma att vänta ett polariserat land (inte bara USA). Till stor del hämtar man inspiration från omvärlden där inbördeskrig ägt rum på liknande sätt. Alex Garland har även tagit inspiration från personliga erfarenheter då hans far och farfar jobbat inom journalistik, något han tog del av när han växte upp.


©A24

Filmen lyckas till stor del skapa den gamla klassiska känslan från 70- och 80-talet när det kommer till krigsfotografer som dokumenterar händelserna med hjälp av bilderna de tar. Eftersom det är en grupp på fyra vi följer, reagerar de på olika sätt med vad de får se. Den unga Jessie påverkas till en början mest och då tror man att det nog är för magstarkt för henne. Men under resan de gör härdas hon till den grad att hon verkar bli avtrubbad av våldet och blodspillan hon tar del av. Det enda hon verkar bry sig om är att ta de värdefulla bilderna.


©A24

Även om man kan läsa mellan raderna vad filmen vill ha sagt, är det ändå skönt att den inte är övertydlig med det och trycker ner det i halsen på en. Politiska partier nämns inte alls även om man som sagt kan tyda vad tanken är. Det ska dock sägas att det i ett sånt här läge skulle se lite annorlunda ut än hur det porträtteras. Inte själva striderna och våldet som är ganska grafiskt, utan snarare vem som gör vad. Trots det gör filmen till stor del ett bra jobb med att visa upp situationen i ett sånt här läge. Däremot är risken överhängande att det skulle vara ett än mer kaosartat samhälle där inte mycket skulle fungera.


©A24

Historien berättar inte mycket om hur vi har kommit till den här punkten eller hur länge det hela hållit på. Till viss del kan man tänka sig att det är ett medvetet val för att undvika hål i storyn. Så här kan man inte peka på att saker inte skulle vara så som de visas upp eftersom man inte vet hur lång tid som gått. Har egentligen inga problem med det även om man gärna hade velat ha lite fler svar på vissa saker.


©A24

Mestadels har filmen lyckats bra med att skapa en smått obekväm stämning. Den visar upp hur båda sidor är villiga att döda sina medmänniskor utan att blinka. Och precis som det skulle vara i verkligheten spelar det ingen roll om du tillhör pressen när du hamnar i en krigszon. Även om vissa verkar tro att de är odödliga bara för att de tillhör pressen, något man bara kan skaka på huvudet åt. Tyvärr gör det att man nästan vill att det ska gå illa för dem när de inte visar någon respekt för livet och den utsatta situationen de befinner sig i.

3 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
16 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 7.0
IMDb: 7.5

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar