onsdag 1 maj 2024

Marguerite's Theorem



Titel: Le théorème de Marguerite / Marguerite's Theorem / Marguerites teorem
Genre: Drama
Land: Frankrike/Schweiz
År: 2023
Regi: Anna Novion
I rollerna: Ella Rumpf, Julien Frison, Jean-Pierre Darroussin, Clotilde Courau

Handling: Marguerite studerar matematik vid ett av Frankrikes mest framstående lärosäten, École Normale Supérieure. Hennes framtida karriär inom akademin känns som förutbestämd. Men dagen då Marguerite presenterar sitt examensarbete går något fruktansvärt fel. Marguerite bestämmer sig för att lämna alla tydligt utstakade planer bakom sig och börja om från noll.

Omdöme: Marguerite Hoffmann (Ella Rumpf) är en 25-årig matematikstudent som håller på att förbereda sitt examensarbete. Hon är så pass duktig att hennes lärare och mentor, professor Laurent Werner (Jean-Pierre Darroussin) använder henne som sin assistent då de försöker lösa ett stort matematiskt problem. En ny mycket duktig elev, Lucas Savelli (Julien Frison) anländer från Oxford-universitetet och tas under Werners vingar. Detta och det faktum att något går fel under Marguerites presentation av sitt examensarbete, gör att hon beslutar sig för att lämna sina studier och matematiken.


©Pyramide

Marguerite startar ett nytt liv, delar lägenhet med Noa (Sonia Bonny) som är en professionell dansare och finner en annan mening med livet. Hon upptäcker dock ett annat sätt att använda matematiken vilket hjälper henne tjäna pengar till hyran och mer än så. Hon tar sig även an ett nytt matematiskt problem och vänder sig till Lucas för att försöka lösa det tillsammans. Han visar henne samtidigt att allt inte handlar om matematik här i livet och att relationer mellan människor är minst lika viktiga.


©Pyramide

Till en början verkar det bli en film som endast handlar om en insnöad matematikstudent och en massa matematiska formler. Detta är nog endast fascinerande för de insatta inom matematik på högre nivå. Skönt nog tar filmen och Marguerite en annan väg en bit in när hon lämnar studierna.


©Pyramide

Att Marguerite inte är som de flesta förstår man tidigt. Det finns en viss charm med det även om hon uppfattas som kall och alldeles för seriös. Det är ju matematiken som är hela hennes liv, ända sedan hon som liten flicka började hjälpa sin mamma med att rätta hennes elevers matematikuppgifter. Marguerite har nästan en naivitet som gör att hon är väldigt rak och öppen med vad hon tycker och vill. Detta blir inte minst uppenbart när hon får syn på en kille hon fattar tycke för vilket leder till ett par roliga och udda situationer.


©Pyramide

Även om filmen faller tillbaka på matematiken senare under filmens gång, är det desto intressantare då det inte längre bara handlar om att lösa det matematiska problemet. Den mänskliga faktorn spelar en större roll. Marguerite lär sig att balansera de två vilket gör henne lyckligare än när hon helt isolerar sig från omvärlden. Fast den biten har hon hela tiden i sig när hon väl bestämt sig för att försöka lösa ett matematiskt problem.

3 - Skådespelare
3 - Handling
3 - Känsla
3 - Musik
3 - Foto
--------------
15 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 6.9

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar