tisdag 7 maj 2024

Timebomb



Titel: Timebomb
Genre: Action/Sci-Fi/Thriller
Land: USA
År: 1991
Regi: Avi Nesher
I rollerna: Michael Biehn, Patsy Kensit, Richard Jordan, Robert Culp

Handling: Eddy Kay tillhör ett urspårat CIA-experiment där futuristisk hjärntvätt skapat själlösa mordagenter. Kay lyckas ta sig till en psykiatriker men då går mördarjakten efter honom.

Omdöme: Efter att urmakaren Eddy Kay (Michael Biehn) hjältemodigt räddat två personer från en brinnande byggnad, hamnar han på nyheterna. Överste Taylor (Richard Jordan) får syn på honom under nyhetsinslaget och verkar ha sett ett spöke. Eddy Kay ska ju vara död. Det visar sig att Eddy Kay var med i ett topphemligt experiment som överste Taylor lett och tagit fram mördarmaskiner. Eddy Kay var den bästa av dem alla och nu när det visar sig att han lever måste han elimineras.


©MGM

Eddy Kay, som inte har en aning om sitt förflutna, blir en natt attackerad i sitt hem. Polisen viftar bort det som ett inbrottsförsök, men Eddy är övertygad om att mannen var där för att döda honom. Incidenten triggar att han börjar få konstiga visioner och mardrömmar under dagtid. Då polisen inte tror på honom, vänder han sig till Dr. Anna Nolmar (Patsy Kensit). Hon är en psykiatriker som kanske kan hjälpa Eddy med hans konstiga mardrömmar. Men hon blir även indragen i Eddy Kays kamp mot de utsända mördarna som ska tysta honom.


©MGM

Det kan inte påstås att man gick in med höga förväntningar på denna film med tanke på relativt svag kritik. Faktum är dock att den är bättre än kritiken och betygen den fått, åtminstone för egen del. Det är inte en storfilm med allt vad det innebär, men den har en trevlig premiss och underhåller på gammalt hederligt sätt. Lite av en actionrökare med sci-fi inslag vilket gör det hela till en något överraskande trevlig filmtitt.


©MGM

Kommer att tänka på lite olika filmer under filmens gång. Vi har The Terminator (1984) där ju Michael Biehn också spelade och här har han en liknande roll, även om Eddy Kay inte är medveten om vem han faktiskt är till en början. Vi har The Bourne Identity (2002) då det i båda fallen handlar om ett hemligt projekt inom en underrättelsetjänst med att utveckla en superagent/mördarmaskin. Sen tänker jag även på en annan B-film i form av Eve of Destruction (1991) där man förvisso tagit fram en icke-mänsklig mördarmaskin som man nu försöker jaga rätt på och eliminera. Dessa båda kan ses som exempel på actionrökare som funkar till den grad att de är klart underhållande även om de inte är utan sina brister.


©MGM

Michael Biehn och Patsy Kensit är tyvärr något svaga i de två huvudrollerna vilket man inte kan blunda för. Nu förstör det inte så mycket i en sån här film som om det vore en storfilm där man kräver en högre standard. Trots det är det inte något man kan ignorera. Filmen har även någon svacka under filmens andra halva när Eddy och Anna finner en hemlig anläggning där de börjar pilla på saker.


©MGM

Något man inte kan klaga på är underhållningsnivån och actionscenerna som mestadels håller en bra nivå. En del bra stunts och högt tempo i princip filmen igenom, förutom en mindre svacka som nämnts. Avslutningen blir sedan fartfylld igen och ganska explosiv utan att det skulle tappa greppet och balla ur som det ofta kan bli i actionbaserade filmer. Definitivt bättre än sitt rykte, om man kan ha överseende med de svaga huvudrollerna och någon svacka. Men det kan man ta då stora delar av de övriga 90 minuterna ger god underhållning för stunden.

2 - Skådespelare
3 - Handling
4 - Känsla
2 - Musik
3 - Foto
--------------
14 - Totalt

Betyg:
Mitt IMDb-betyg: 6.5
IMDb: 5.4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar